Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Мусульмани України. Рік війни

    Повномасштабна війна, розв’язана Росією проти України, змінила життя усіх українців, незалежно від релігійної чи національної приналежності. Усі етнічні та релігійні спільноти нашої держави у єдиному пориві об’єднали спільні зусилля задля опору ворогу. Українські мусульмани активно долучилися до спротиву збройній агресії росії – вони служать у ЗСУ та добровольчих батальйонах, займаються волонтерством, проводять інформаційні кампанії з донесення до мусульманської аудиторії за кордоном правди про загарбницьку війну РФ в Україні.

    Про спротив мусульман України та виклики, які повномасштабна війна поставила перед об’єднанням йшлося на пресконференції “Мусульмани України. Рік війни”, яка відбулася сьогодні в Укрінформі. Організатором заходу виступило Духовне управління мусульман України “Умма”. Участь у пресконференції взяв, зокрема і перший заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Войналович. Він подякував ДУМУ “Умма” за патріотичну громадянську позицію, міжконфесійний діалог та об’єднання зусиль мусульманської спільноти у спротиві ворогу, повідомляє пресслужба ДЕСС.

    “Попри те, що ваша спільнота, порівняно з іншими, не досить велика за кількісними параметрами, її потужна і надійна громадянська позиція та значуща допомога в опорі спільному ворогу очевидні”, – підкреслив Войналович.

    Російська агресія проти України чітко показала, що серед вірян, які об’єдналися навколо ДУМУ “Умма”, досить гармонійно поєдналися релігійна (ісламська) тa особистісна національна ідентичність з усвідомленням відповідальності за країну та її громадян.

    “Наше Духовне управління завжди стояло на позиціях зміцнення української державності і в перші дні повномасштабного вторгнення Росії ДУМУ “Умма” закликало весь світ, у тому числі й мусульманські країни, підтримати Україну в її справедливій боротьбі. […] Для нас, як для мусульман України, це наш прямий обов’язок – захищати свою державу, захищати свої домівки, свої родини”, – наголосив муфтій ДУМУ “Умма” Мурат Сулейманов.

    Він також розповів про руйнування, яких зазнала релігійна спільнота внаслідок ганебної агресії росії. Адже країна-терорист у своїй кривавій боротьбі проти справедливості та у своїх імперських прагненнях нищити будь-які культурні прояви інших – скеровувала зброю та снаряди по цивільним та релігійним об’єктам.

    Внаслідок російського вторгнення цілком зруйновано або серйозно пошкоджено 5 мечетей: у Маріуполі, Бахмуті, Сєвєродонецьку, Костянтинівці та Харкові. Три з них належать громадам ДУМУ “Умма”. Частина громад змушена припинити діяльність через тимчасову окупацію ворогом частини території України.

    “Мусульманська спільнота не дуже велика, а після окупації Криму і Донбасу – ще зменшилася”, – наголосив Саід Ісмагілов. 13 років він був муфтієм Духовного управління мусульман України “Умма”, духовним і богословським лідером. Після початку повномасштабної агресії росії проти України він склав свої повноваження, щоб піти спочатку у тероборону, а потім і на фронт. “На сьогодні мечеті порожні – чоловіки на війні, а жінки і діти змушені були виїхати з України”. За його словами, нині невідома точна кількість мусульман, що захищають країну на фронті, проте всі вони – хоробро і відчайдушно борються за захист України і відзначені різними державними нагородами.

    Водночас Ісмагілов назвав кілька викликів, які нині стоять перед українським суспільством, і які не можна замовчувати.

    “Російські наративи, російські канали працюють цілеспрямовано на мусульманську аудиторію, шукаючи підтримки в арабо-мусульманських країнах, серед мусульманського населення. Нашій країні потрібна цілеспрямована інформаційна політика, яка б просувала правду про цю війну, про Україну…”, – зазначив Ісмагілов. Він також наголосив на проблемі колабораціонізму, який має прояви на окупованих територіях України, а також на чисельних фактах залякування та примусу до співпраці із ворогом.

    Перший заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Войналович зазначив, що служба поінформована про такі випадки та стоїть на позиції неухильного захисту державних інтересів та національної безпеки.

    “Проблема національної безпеки є головною і пріоритетною. Факти колабораціонізму та державної зради мають розглядатися у судовому порядку. Проте ми маємо утримати баланс між релігійною свободою і надзвичайними заходами, і не переступити ту межу, за якою по факту отримаємо суттєве зниження рівня релігійної свободи. Адже Україна завжди відзначалася високим рівнем міжконфесійної толерантності і плюральності. І це є її значущим надбанням, яке варто оберігати”, – підкреслив він.

    Віктор Войналович також розповів, що серед пріоритетів є і подальша розбудова інституту військового капеланства, сприяння належній духовній опіці українських громадян, як в межах країни, так і тих, хто перебуває за кордоном.

    “Фронт духовний і фронт релігійний — не менш важливий ніж фронт мілітарний — перемога країни забезпечується на обох. Українське суспільство потребує і вірить у допомогу та активну участь релігійних організацій, ДУМУ “Умма” зокрема, у здійснення важливої місії — підтримки України, у її справедливій боротьбі з агресором”, – наголосив перший заступник голови ДЕСС.

    Найсвіжіше

    Популярне