П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ: Через війну, цей піст буде для нас постом жертовності

    Як минулого року, так і цього року Великий піст, який є одним з найважливіших періодів року для православних християн, буде постом жертовності. В контексті війни, яка триває в Україні, цей піст набуває особливого значення, оскільки війна накладає свій важкий відбиток на все, що є частиною життя людей.

    Як наголошують в Православній Церкві України, попри ці труднощі, сутність посту залишається незмінною – це жертовність, посилена молитва, справи милосердя і самообмеження. Такі дії спрямовані на духовне зміцнення, духовну підтримку та духовну перемогу. У зв’язку з цим ПЦУ закликає своїх вірних до постування з цими цілями.

    Великий піст – найдовший у православній традиції. Він триває сім тижнів, або 48 днів. Останній тиждень посту називається Страсним (а кожен його день – Великим), а попередні тижні шість тижнів – Святою Чотиридесятницею.

    Правила Великого посту, яких ми нині дотримуємося, були встановлені в перших століттях, а закріплені та доповнені в монастирях Православної Церкви впродовж VI – XI століть. Ці правила призначені для всіх православних християн, а не лише для ченців.

    Великий піст має винятковий устав богослужінь, серед його особливостей такі:

    1. Повні Божественні літургії звершуються лише у суботні та недільні дні, а також у великі свята.

    2. Літургія ранішеосвячених дарів звершується у середу та п’ятницю.

    3. Три суботи Великого посту є поминальними (друга, третя і четверта).

    4. У перші чотири дні Великого посту на Повечір’ї читається покаянний канон преподобного Андрія Критського. Ще раз повністю він читається ввечері середи п’ятого тижня посту.

    5. Наприкінці кожного великопостового богослужіння з понеділка по п’ятницю, а також в перші три дні Страсного тижня – з доземними поклонами читається молитва святого Єфрема Сиріна, яка була укладена в IV столітті.

    Блаженнійший Митрополит Епіфаній порівняв шлях посту зі шляхом співстраждання Ісусу Христу. Як страждав Христос? Невинно! Він страждав не за Свої провини, бо як Син Божий Він безгрішний і ніколи ніякого зла не вчинив. Нині весь український народ страждає в жахливих реаліях війни. Ці страждання теж невинні, бо ніякого зла український народ не вчинив росії, яка на нас напала і мучить. А відтак те, що ми зараз терпимо, з духовної точки зору є співстражданням Христу, тобто невинним стражданням.

    «Наші страждання великі, важким є і той хрест, який ми всі з вами несемо. Однак втіхою нам нехай буде усвідомлення того, що наші невинні страждання неодмінно увінчаються перемогою і славою вічною, як увінчалися ними і страждання Христові», – йдеться у дописі Православної Церкви України.

    Там побажали, розпочати шлях Великого посту, зміцнюючи свої сили і надихатися усвідомленням неминучості перемоги правди, добра і світла.

    Найсвіжіше

    Популярне