Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Сьогодні – Прощена неділя

    Прощена неділя – останній день перед Великим постом. У цей день у храмах відбувається чин прощення: під час служби духовенство і миряни просять один у одного пробачити їх. Це стало народною традицією – в день, який назвали Прощеною неділею, прийнято просити пробачення.

    У Прощеної неділі немає чіткої дати – вона залежить від початку Великого посту, тобто це останній день перед постом. У 2023 році Прощена неділя випадає на 26 лютого, передає УНІАН.

    Прощена неділя – це свого роду перевірка перед Великим постом: чи готова людина працювати над собою, чи легко їй очистити душу і серце, пробачити інших і самому попросити пробачення. Якщо це дається просто, значить, і під час посту людина не буде “пожирати” інших. Якщо пробачити важко – значить, потрібно попрацювати зі своєю гординею.

    У Прощену неділю потрібно рідним, близьким, знайомим сказати: “Прости” чи “Пробач мені”. А у відповідь почути: “Бог простить, і я прощаю”. Найкраще просити пробачення при особистій зустрічі. Якщо такої можливості немає, можна зателефонувати або написати.

    Також у Прощену неділю потрібно подумки попросити вибачення у тих, з ким зараз немає зв’язку або кого вже немає серед нас – потрібно згадати людину, помолитися і попросити пробачення від щирого серця.

    Найсвіжіше

    Популярне