П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Папа Римський: не діалогуймо з дияволом, а перемагаймо Божим словом

    Показавши приклад під час спокушування у пустелі, Ісус вчить нас захищати єдність з Богом і між собою від нападів того, хто вносить поділи. На цьому наголосив Папа Римський Франциск, промовляючи в неділю, 26 лютого 2023 р., до тисяч прочан, які незважаючи на дощову погоду, прийшли опівдні на площу Святого Петра у Ватикані, щоби помолитися разом з ним молитву «Ангел Господній».

    Коментуючи літургійне читання, в якому розповідається про те, як Ісуса в пустині спокушав диявол, понтифік нагадав, що диявол є тим, хто завжди хоче розділити, а тому заохотив замислитися над тим, «від кого» він хоче відділити Ісуса та «в який спосіб», передає Vatican News.

    Роздумуючи над першим аспектом, Наступник святого Петра нагадав, що перед тим, як бути спокушуваним, Ісус прийняв хрещення в Йордані, й тоді голос Отця злинув із неба, назвавши Його «улюбленим Сином», а Святий Дух зійшов на Нього у вигляді голуба. Таким чином, Євангелія показує нам «три Божі Особи, з’єднані в любові». Ба більше, Сам Ісус пізніше скаже, що прийшов у світ, щоби «також і нас учинити учасниками єдності, що існує між Ним і Отцем». «Диявол, натомість, робить протилежне: виходить на сцену, щоби відділити Ісуса від Отця, відволікти Його від місії єдності для нас», – пояснив Папа Римський.

    Якщо йдеться про спосіб, то, як зауважив понтифік, диявол старається використати «людську природу Ісуса», виснажену сорокаденним постом. Лукавий старається «вщепити в Нього три могутні “отрути”, щоби паралізувати Його місію єдності», а ними є «прив’язаність, зневіра та влада». Ти голодний? То чому постиш? Прислухайся до своєї потреби і задовольни її, ти маєш силу перетворити камінь у хліб. А ти впевнений, що Отець любить тебе? Випробуй Його. Хіба потребуєш Отця? Навіщо чекаєш Його дарів? Бери все сам і будеш могутнім. «Це жахливо» – зазначив Папа, додаючи: «Але саме так стається і з нами: прив’язаність до речей, зневіра та спрага влади – це три поширені й небезпечні спокуси, які застосовує диявол, аби відділити нас від Отця і не дати нам почуватися братами й сестрами між собою, щоби привести нас до самотності та відчаю».

    «Але Ісус перемагає спокуси. Як перемагає? Уникаючи дискусії з дияволом і відповідаючи Божим словом», – вів далі Єпископ Риму, вказуючи на те, що Він цитує три уривки зі Святого Письма, що говорять про свободу від речей, про довіру та про служіння Богові. Він не вступає в діалог, не веде переговори з дияволом, але «відкидає його нашіптування благодатними словами з Писання». І це є заохоченням також і для нас. «Таким чином, Ісус навчає нас захищати єдність із Богом та між нами від нападів того, хто поділяє», – наголосив Папа Римський, заохотивши слухачів поставити собі кілька запитань. Насамперед, яке місце Боже слово займає в моєму житті та чи вдаюся до нього під час духовної боротьби? Чи маю певні цитати зі Святого Письма, які можуть допомогти із повторюваними спокусами, чи молюся ними, уповаючи на Христову благодать?

    «Спробуймо, – заохотив Папа Римський Франциск, – це допоможе нам під час спокуси, бо серед схвильованих голосів всередині нас прозвучить оте благодатне, яким є Боже слово. Нехай же Марія, яка прийняла Боже Слово та Своєю покорою здолала гординю диявола, супроводжує нас у духовній боротьбі Великого Посту», – побажав він.

    Найсвіжіше

    Популярне