Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Треба говорити до суспільства тією мовою, яка природня для слуху – екзарх Вселенського патріарха про переклад Євангелія

    З кожним поколінням, з кожним періодом розвитку суспільства змінюється мова і виникатиме потреба в тому, щоб говорити до суспільства в конкретний проміжок часу саме тією мовою, яка буде природня для слуху.

    Про це зазначив екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Команський Михаїл в інтерв’ю “Радіо Марія”, коментуючи видання богослужбового Євангелія-апракосу в перекладі українською з грецької.

    “Коли я читаю старі переклади, вони мають особливий шарм і чарівність. Але зрештою ми розуміємо, що так зараз не говорять. Разом з тим, ми пам’ятаємо, що мова Нового Завіту була дуже простою для того, щоб вона була доступна для всіх верств населення: і для освічених, і для неосвічених. Головна ідея – донесення євангельського слова в якомога простішій формі, в якомога доступнішій формі. Зрозуміло, що з кожним поколінням, з кожним періодом розвитку суспільства змінюється мова і виникатиме потреба в саме говорити до суспільства в конкретний проміжок часу саме на тій мові, яка буде природня для слуху. Щоб людина, слухаючи слово євангельське, не розуміла, що до неї говорять якісь архаїчні форми, а те, що є частиною її життя”, – наголосив владика Михаїл.

    За його словами, будь-який переклад не є досконалим. І якщо в мові не винайдено точного терміну, значить треба його створити, щоб передати зміст

    “Будь-який переклад не є досконалим. Це розвиток, це історія. Мені подобаються архаїчні слова, які звучать під час богослужіння. Якщо в мові не винайдено певного, точного терміну, значить треба його створити, щоб передати зміст. І потім пояснити людям, що це означає. З іншого боку, якщо це для користі Церкви, згадаймо отці Першого Вселенського собору розробляли для висловлення божественних істин. Певні слова, які існували, може означали щось інше. Тоді отці зібрались і вирішили: це слово означає таке. Всім було важко, всі звикали, але потім це настільки ввійшло в свідомість Церкви, в ужиток”, – зазначив екзарх.

    Найсвіжіше

    Популярне