Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Ватикан в ООН: докласти всі зусилля, щоби покласти край війні

    Не щадити зусилля, щоб покласти край стражданням українського народу і всіх тих, хто так чи інакше постраждав від цієї звірського конфлікту.

    Із таким закликом до міжнародної спільноти звернувся Постійний Спостерігач Святого Престолу при ООН архиєпископ Ґабріелле Каччя, виступаючи 22 лютого 2023 р. під час спеціального засідання ООН, приуроченого до річниці переходу війни в Україні в широкомасштабне російське вторгнення, передає Vatican News.

    Закликаючи не втрачати віру в те, що «мир є можливим», ватиканський дипломат вказав на необхідність того, щоб усі сторони залишалися відкритими до діалогу. В цьому контексті він повторив заклик Папи Франциска, який прозвучав під час молитви «Ангел Господній» 2 жовтня 2022 року: «Нехай замовкне зброя та шукаймо умови для того, щоби розпочати переговори, здатні привести до вирішень, які не нав’язані силою, а є узгодженими, справедливими та стабільними».

    Представник Святого Престолу підкреслив, що «нелюдяність сучасної війни» в Україні в усіх перед очима, адже «кожне втрачене життя залишає після себе скорботну сім’ю», коли батьки змушені хоронити своїх синів і дочок, а діти залишаються сиротами. «Особливо заслуговує на засуд тактика, що ставиться до солдатів як до витратного матеріалу, а не як до людей з недоторканою гідністю», – додав він.

    Нагадавши про те, що Папа Франциск неодноразово стверджував про свою близькість «з невинними, які переживають мучеництво агресії», Ватиканський дипломат наголосив про обов’язок усіх держав, прописаний у гуманітарному праві, «утримуватися від евакуації дітей на чужу територію без медичних причин і без письмової згоди відповідальних про опіку над ними». Святий Престол також наполягає на важливості возз’єднання сімей, зокрема, дітей, закликаючи держави завжди дбати про їхні інтереси. «Діти ніколи не повинні ставати пішаками війни або використовуватися для політичної пропаганди», – наголосив архиєпископ Каччя, який також підкреслив, що Святий Престол засуджує кожен акт війни, спрямований на знищення інфраструктури.

    «Перед обличчям страждань цивільного населення, моя делегація поновлює свою вдячність урядам, організаціям та окремим особами, які втілюючи етику солідарності, надавали притулок, їжу та медичну допомогу переміщеним особам як в Україні, так і в сусідніх країнах», – вів далі ватиканський дипломат, зазначивши, що Святий Престол долучився до цієї допомоги через Дикастерію харитативного служіння, а вся Церква – через чернечі спільноти та мирянські організації.

    Представник Святого Престолу також зазначив, що наслідки цієї війни виходять далеко за межі України, спричинивши енергетичну, продовольчу та фінансову кризи, від якої страждають найбідніші. В цьому контексті він схвалив діяльність «зернового коридору», подякувавши Генеральному Секретареві та Туреччині за зусилля на підтримку його діяльності. Ватиканський дипломат також засудив «будь-яку риторику, що погрожує застосуванням ядерної зброї». А в світлі того, що причиною ядерної катастрофи може стати також влучання в ядерні установки, висловив підтримку зусиллям МАГАТЕ щодо створення захищеної зони навколо Запорізької АЕС.

    Архиєпископ Каччя також звернув увагу на те, що війна показує значущі прогалини в безпековій архітектурі та в усій багатосторонній системі, а усунення цієї дисфункції вимагає «всебічної реформи, що відстоюватиме принципи суверенної рівності всіх держав». «Настав час утриматися від будь-якої риторики чи дій, спрямованих на ескалацію цього конфлікту, і вступити в конкретний діалог та дипломатичні зусилля, щиро стараючись покласти край цій огидній війні», – підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне