Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ активно сприяє легітимізації війни та пропаганді режиму – Церква Норвегії

    Єпископи Церкви Норвегії з жахом дивляться на те, що церква використовується для мотивації та виправдання окупації та війни проти мирного населення. Керівництво РПЦ активно сприяє легітимізації війни та пропаганді режиму.

    Про це йдеться у спеціальній заяві єпископів Церкви Норвегії.

    24 лютого 2023 року виповнюється рік, як Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну. Режим президента Путіна завдає українському народу великих і незбагненних страждань. Ми, єпископи Церкви Норвегії, не можемо мовчати, поки триває війна. Ми не можемо змиритися з тим, що війна підтримується керівництвом РПЦ. Це загарбницька війна, яка порушує міжнародне право, є етично нелегітимною та суперечить фундаментальним цінностям нашої християнської віри.

    Цілеспрямовані російські атаки щодня тероризують все населення, нехтуючи життям і гідністю людей. Війна вбиває тисячі людей і змушує мільйони залишати свої домівки. Сім’ї розділені, і діти страждають на все життя. Військові дії Росії та загрози застосування ядерної зброї загрожують світовій безпеці. Війна має серйозні наслідки в усьому світі, такі як дефіцит їжі, енергетична криза, зростання вартості життя та відсутність безпеки. Це в першу чергу вражає найбідніших і найсильніше.

    Коли націю атакують таким чином, вона має право захищатися. Ми підтримуємо те, що Норвегія, з її зростаючими фінансовими ресурсами, дає обов’язкові та всеосяжні обіцянки підтримки на роки вперед. Це повинно бути доповненням до посилення підтримки бідних і нужденних людей в інших частинах світу, які також постраждали від цієї війни.

    Трагедія війни вимагає від усіх нас чогось. Разом з іншими країнами Європи Норвегія повинна продовжувати приймати біженців і залучати їх до наших місцевих громад. Наші спільні ресурси мають бути використані як для прийому біженців, так і для гуманітарної підтримки в Україні та сусідніх країнах.

    Ми знаємо, що не всі росіяни підтримують війну. Ми висловлюємо нашу підтримку тим, хто виступає за мир і справедливість, за захист людської гідності та прав людини в дедалі більш авторитарній державі. У тому числі й російські православні християни, які виступають проти війни в Україні.

    Ми з жахом дивимось на те, що церква використовується для мотивації та виправдання окупації та війни проти мирного населення. Керівництво РПЦ активно сприяє легітимізації війни та пропаганді режиму. Ми рішуче відкидаємо таке зловживання християнською вірою та традицією. Це робить керівництво церкви співучасником війни.

    Конференція єпископів Церкви Норвегії закликає керівництво Російської Православної Церкви з її центральною позицією сприяти припиненню війни.

    Продовжуватимемо молитися за всіх жертв війни та за справедливий мир.

    Найсвіжіше

    Популярне