Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині попри тиск громада і священник перейшли до ПЦУ

    У неділю, 19 лютого, релігійна громада храму Вознесіння Господнього села Станиславчик, що на Вінниччині, разом зі священником прийняла рішення перейти з УПЦ (МП) до ПЦУ. Цьому передували спроба силового захоплення будівлі та «протистояння» з «гостями» від Московського патріархату.

    Після недільного богослужіння на подвір’ї храму відбулись парафіяльні збори, на які запросили всіх односельців, які вважають себе парафіянами храму Вознесіння Господнього села Станіславчик. На зборах 150 учасниками одноголосно було прийнято рішення про зміну церковної юрисдикції і перехід до Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. Всі вимоги вітчизняного законодавства витримано. Ба більше, разом з громадою до ПЦУ приєднався настоятель місцевого храму протоєрей Димитрій Пасічник, повідомляє «На Парижі».

    Напередодні визначальної для місцевих вірян події стало відомо про спробу керівництва Вінницької єпархії УПЦ (МП) не лише зірвати збори, а й захопити храм.

    «Близько 3 годин ночі двоє невідомих вчинили спробу незаконного проникнення до храму. Коли священик, отець Димитрій, який чергував у храмі вночі, почув шум, й увімкнув світло – невідомі почали тікати, сіли в автомобіль і зникли в невідомому напрямку», – зазначають на Facebook-сторінці храму.

    Збір в церкві у той день запланували о 8:00. Заздалегідь до Станиславчика приїхала потужна делегація з Вінниці на чолі з митрополитом Варсонофієм. Архиєрей намагався запевнити селян, що їхній священник вже «не їхній».

    З Вінниці до села приїхали чоловіки спортивної статури, «десант» єпархії з протоієреєм Сергієм Виговським та прессекретарем Андрієм Баланом. Правоохоронці мали «стіною» стати між «гостями» та місцевими вірянами, аби попередити сутички зі застосуванням сили.

    Найсвіжіше

    Популярне