П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Польщі відзначили Всесвітній день православної молоді

    Понад 300 молодих людей з усього світу зібралися у Варшаві, Польща, 10-12 лютого 2023 року на святкування Всесвітнього дня православної молоді.

    З благословення митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави захід організувало Братство православної молоді в Польщі у співпраці зі Світовим братством православної молоді “Супрасль”. Учасники приїхали з 15 країн, навіть з Австралії та США, щоб прославити свою православну віру та дослідити тему: “Бо де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них”. Мт. 18:20, повідомляє orthodoxtimes.com

    Святкування поєднувало богослужіння, спілкування, дискусії та культурні розваги. У п’ятницю ввечері учасники насолоджувалися культурним вечором: для них було організовано театральну виставу “Дорога до раю”, яка детально розповідала про історію, культуру та побут білорусів, що проживають у Польщі, а також концерт білоруської народної музики. Скориставшись тим, що п’ятниця була не пісною, молодь насолоджувалася традиційним польським багаттям з їжею. Імпровізовані сербські народні танці та грузинський народний спів також зробили незабутнім вечір православної культури та спілкування.

    У суботу учасники розпочали день з ранкової молитви перед тим, як розпочати день відвідин культурних та історичних пам’яток Варшави, включаючи каплицю Святої Трійці в Старому місті, найстарішу православну каплицю у Варшаві, засновану в 1818 році.

    У другій половині дня молодь відвідала концерт, який включав народну музику у виконанні ансамблю “Ріхі” з Горі, Грузія, а також виступ польсько-українського фолкрок-гурту “Еней”.

    Після концерту учасники взяли участь у відкритій сесії запитань та відповідей з єпископами, духовенством та монашеством. У панельній дискусії взяли участь єпископ Супрасльський Андрій, єпископ Сім’ятицький Варсонуфрій, священик Тімоті Йейтс з Православної Церкви в Америці й інші.

    У неділю Божественну Літургію у варшавському соборі Святої Софії очолили митрополит Сава, Високопреосвященний Архиєпископ Більсько-Підляський Григорій, єпископ Супрасльський Андрій та єпископ Сім’ятицький Варсонуфрій у співслужінні настоятеля храму митрофорного протоієрея Адама Семенюка, місцевого та запрошеного духовенства. Після Божественної Літургії відбулася святкова трапеза.

    Важливість цього міжнародного святкування Всесвітнього дня православної молоді найкраще підсумував Грегорж Гарбус з Польщі, який описав свій досвід таким чином: “Це святкування Всесвітнього Дня православної молоді стало для мене незабутнім часом. Це був мій другий міжнародний захід, першим був Всесвітній з’їзд православної молоді в Супраслі, Польща, минулого літа. І тоді, і зараз, після заходу, мене супроводжувало переконання, що я нарешті відчув, що таке Церква. Не зрозумів, але відчув. Як ви можете пояснити, що десятки людей, які ніколи не зустрічалися, які розмовляють різними мовами і представляють різні культури, всього за кілька днів можуть створити таку глибоку дружбу і міцні зв’язки? Я не знаю, як це працює, але це працює! Я думаю, що це сила перебування в Церкві, де ми маємо можливість відчути якусь крихітну частинку безмежної божественної любові”.

    “Супрасль”, Всесвітня спільнота православної молоді – це асоціація, яка прагне налагодити зв’язки та об’єднати молодь з усього світу. Вона була заснована влітку 2022 року після успіху “Супрасль 2022: Всесвітня зустріч православної молоді”, яка відбулася в Благовіщенському монастирі в Супраслі, Польща.

    Джерело: orthodoxtimes

    Найсвіжіше

    Популярне