Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх схвалив апеляцію священників з Литви, покараних РПЦ

    Генеральний Секретаріат Священного Синоду Вселенського Патріархату оголосив про відновлення у священному сані литовських кліриків, вивержених раніше із цього сану архиєреєм РПЦ в Литві митрополитом Інокєнтієм.

    Про це йдеться в Комюніке Вселенської Патріархії.

    “Після ретельного вивчення відповідних обставин було встановлено, з одного боку, що ці справи були завершені перед церковною владою, яка наклала ці покарання, а з іншого боку, що причини, з яких були накладені покарання, зовсім не випливають з церковних критеріїв, але від виправданого спротиву цих священнослужителів війні в Україні. Тому, безповоротно вирішуючи ці апеляційні клопотання, Його Всесвятість рекомендував Священному Синоду зняти накладене звільнення від священства і відновити їх у попередньому церковному сані священства, про що було прийнято одноголосне рішення”, – говориться в документі.

    У комюніке нагадують, що кілька місяців тому високопреосвященніші протоєреї з Литви Володимирас Селявко та Віталіюс Моцкус, а також пресвітери Віталіс Даупарас, Гінтарас Сунгайла та Георгій Ананьєв, на яких Московський Патріархат наклав покарання усунення священства, звернулися до Його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія з листом, щоб застосувати апеляцію перед Вселенським престолом.

    “Наш Патріарх, який несе виключну відповідальність за прийом апеляцій, відповідно до Святих і Священних Канонів (а саме, Правил 9 і 17 Четвертого Вселенського Собору) та освяченої практики Церкви, отримав ці подані петиції”, – говориться в повідомленні.

    Крім того, після вищезгаданого відновлення, на їх прохання, Вселенський патріарх прийняв цих священнослужителів під Свій чесний омофор, беручи до уваги давно встановлене право Вселенського Престолу, про що також показово повідомляється в тлумаченні Феодора Вальсамона з Антіохії до Канонів 17 і 18 Трулльського Собору та Канону 10 Сьомого Вселенського Собору (а саме: “З цього канону виразно зауважте, що тільки Патріарху Константинопольському дозволено приймати іноземне духовенство, навіть без відпустної грамоти від їх рукоположення єрарха”).

    Рішення про позбавлення сану п’ятьох колишніх кліриків Віленсько-Литовської єпархії РПЦ набуло чинності у серпні минулого року – його затвердив, згідно з Положенням про церковний суд, патріарх московський Кіріл.

    Колишніх священиків викинули зі священного сану указом митрополита Віленського та Литовського Інокентія за “скоєння тяжких канонічних злочинів”.

    Найсвіжіше

    Популярне