Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У Португалії московський патріархат погрожує українській діаспорі судом

    Священник московського патріархату, який служить в Португалії, подав позов в суд «за розпалення ворожнечі» на громадського діяча, керівника місцевої Спілки українців, регіонального віцепрезидента СКУ по Західній Європі Павла Садоху.

    Про це він розповів в інтерв’ю Укрінформу.

    «Священник московського патріархату, який служить у Португалії, подав на мене в суд. Приводом став один мій пост. Коли до країни масово приїжджали українські біженці й стало відомо про роботу підставних «українських» організацій «русского міра» я зробив пост про це. Головним його меседжем було попередження прибуваючих українців: «Будьте обережні!». Тепер мені інкримінують «розпалення ворожнечі», – розказав Садоха.

    За його словами, в Португалії традиційно був сильний вплив організацій «русского міра», які маскуються під інтернаціональні чи навіть «українські», мотивуючи тим, що в них є члени українського походження (із залишками радянського, проросійського мислення). Вони не контактували з Посольством України в Лісабоні, та навпаки співпрацювали з російськими структурами, «россотруднічеством».

    У крайніх випадках це доходило до того, що представники організацій «русского міра» приймали біженців з України, копіювали їхні документи, запитувати в них, «де воює ваш чоловік / брат?». Діяльність однієї з таких організацій була заборонена, зараз проводиться розслідування.

    Також, Садоха розповів, як російська дипломатія використовує релігійну сферу, зв’язки напрацьовані московським патріархатом в Португалії. При цьому російські представники розказують, що росія, рпц – найнадійніші захисники «традиційних цінностей», тому з ними варто товаришувати.

    Робота в цьому напрямку посилилася з 2018 року, коли російським послом у Лісабоні стад Міхаіл Каминін. До того він десять років працював на Кубі, де 2016 року сталася зустріч, яка довго готувалася, Папи Франциска с патріархом рпц кирилом. Це показник досвіду Каминіна в церковній дипломатії, що допомагає йому працювати в такій віруючій країні, як Португалія.

    «До речі, одне з розслідувань щодо діяльності «русского міра», котре нещодавно розпочалося тут, стосується того, що певні політики протизаконно сприяли наданню землі для побудови церков московського патріархату… І дуже добре, що в Португалії існує політична воля, щоб подібні справи не замовчувалися, розслідування продовжувалися», – зазначив віцепрезидент Світового конгресу українців.

    Він вважає, що позов, поданий московським священником, матиме переважно пропагандистське використання. Водночас власне судових перспектив в такій правовій державі, як Португалія, в нього немає.

    Найсвіжіше

    Популярне