Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Ще одна громада на Сумщині приєдналася до ПЦУ

    Православна Церква України поповнилась ще однією релігійною громадою. На загальних зборах прихожан Свято-Стефанівського храму села Зубарі Шепетівського району Сумщини більшістю голосів вирішили приєднатися до ПЦУ.

    За проголосувало 61 людини, проти – 8 та один утримався, передає “Сайт міста Шепетівка”.

    “Вітаю громаду з перемогою і вже на свято Стрітення Господнього вперше у храмі буде відслужено Богослужіння духовенством Православної Церкви України. Дякую жителям за активну участь у проведенні зборів і чекаємо активних рішень від інших громад Ізяславського округу”, – подякував благочинний Володимир Ковальчук.

    Дерев’яна церква блакитного кольору святого первомученика Стефана архідиякона була побудована 1791 року. Це чинна церква, що зуміла зберегтися протягом трьох століть.

    Архідиякон Стефан, ім’я якого носить церква, був першим християнським мучеником в Єрусалимі. За походженням – єврей. Відомо, що Стефан мав родинні зв’язки з Савлом, що є гонителем християн. За часів мандрів по Палестині познайомився з Іваном Хрестителем і був присутній на проповідях Ісуса, за що був вигнаний батьком з дому. З того моменту він почав свої мандри з Ісусом і знаходився біля нього в момент страти.

    Стефан був забитий каменями за пропаганду християнської віри, осквернення синагоги і звинувачення суддів в несправедливості страти Ісуса. Церква Стефана первомученика в селі Зубарі відноситься до архітектурних пам’яток України.

    Влітку минулого року начальник Хмельницької обласної військової адміністрації підписав розпорядження, згідно з яким зареєстровано статут релігійної організації “Релігійна громада Свято-Михайлівського Собору Православної Церкви України м. Шепетівка Хмельницької області” у новій редакції.

    У жовтні 2022 року парафіяни с. Кустівці Шепетівського району виявили бажання вийти з підпорядкування московської церкви та приєднатися до Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне