Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Як хто скаже: Я Бога люблю, та ненавидить брата свого, той неправдомовець» – у Софії Київській зустрілися представники ПЦУ і УПЦ

    У четвер, 16 лютого, на території Національного заповідника “Софія Київська” відбулася зустріч представників духовенства та мирян Української Православної Церкви і Православної Церкви України.

    Організаторами зустрічі виступили ініціативна група духовенства та вірян УПЦ і ПЦУ, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, а також громадські організації «Європейський центр стратегічної аналітики», «Центр святого Кирила Лукаріса» та «Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості», повідомляє пресслужба ДЕСС.

    Зустріч розпочалася молебнем, який відправив протоієрей Георгій Коваленко. Під час молебню звучали молитви за справедливий мир, цілісність та збереження України, а також за єднання та діалог між Православними Церквами України.

    У межах зустрічі відбувся круглий стіл «Церква, суспільство, держава: діалог заради єднання та перемоги». Наскрізною темою дискусії та обговорень стала розбудова діалогу для взаємного порозуміння УПЦ та ПЦУ, а також спільні пошуки шляхів для майбутньої злагодженої співдії Православних Церков України.

    Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський наголосив, що консолідація суспільства – необхідна передумова нашої Перемоги і єдність українського Православ’я – важлива складова цієї консолідації. Безумовно, така консолідація навряд чи можлива без розриву УПЦ з російською церквою, яка перетворилася на інструмент виправдання російського вторгнення.

    Очільник ДЕСС докладно зупинився на законопроєктах, внесених до Верховної Ради України, метою яких є унеможливлення діяльності структур Московського патріархату в Україні, а також на тих функціях, якими наділяють ДЕСС ці законопроєкти.

    Він особливо наголосив, що відсутність єдності Православ’я в Україні не має виправдання ані з євангельського, ані з канонічного, ані з морального огляду. “Керівництво держави і, природно, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті дуже зацікавлені в єдності православних, у єдності, де немає ані переможців, ані переможених, ані тріумфаторів, ані тих, кого везуть на щиті. Я дуже сподіваюся на зустрічні зусилля. Ви приступаєте до цієї роботи не на порожньому місці, звичайно, але в абсолютно нових умовах, коли часу на розкачку не залишилося”, – зазначив Голова ДЕСС.

    Хоча серед учасників зустрічі і не було спільної думки у тому, якою може бути форма їхньої єдності, у тому, що ця єдність не має альтернативи, вони були одностайні.

    “Найперше, що нас сьогодні об’єднує, — це уболівання за майбутнє Церкви в Україні. Мені хочеться вірити, що всі ми бачимо майбутнє в єдності”, — наголосив клірик Білоцерківської єпархії УПЦ протоієрей Ігор Ковровський.

    У своєму виступі він зазначив, що жоден з учасників зустрічі не представляє усієї повноти Церкви і не уповноважений ухвалювати рішення, які б стосувалися життєдіяльності релігійних організацій.

    “Проте ми повною мірою є голосом Церкви, за яким стоять громади й окремі віряни, з яких, зрештою, і складається Церква, — зауважив о.Ігор Ковровський. — Ми є єдині в засудженні російської агресії проти України, її суверенітету та територіальної цілісності, ми єдині у висловленні протесту проти позиції московської патріархії, і зокрема патріарха кирила щодо війни, розв’язаної російською воєнною машиною. Ми єдині у засудженні богослов’я війни, яке офіційно пропагується представниками московського патріархату. Ми єдині у висловленні готовності об’єднати зусилля для підтримки українських захисників у їхній героїчній боротьбі за звільнення окупованих українських територій, за встановлення справедливого миру й відновлення безпеки та стабільності в Україні”, — підкреслив він.

    О.Ігор Ковровський також назвав виклики, які стоять перед Церквами у подоланні розділеності, зокрема, різне бачення шляхів єднання.

    Протоієрей Волинської єпархії ПЦУ Володимир Вакін, зокрема, наголосив, що вважає єдиним можливим варіантом єдності у православ’ї повноцінне об’єднання релігійних об’єднань.

    “Якщо ми говоримо про єдність у Православ’ї, то це не співіснування з іншими деномінаціями. Я хочу дивитися на православних України, як на співбратів у Христі, а не як на культурне вираження нашого співіснування. Тому що цього вимагає структура нашої церкви. І саме за цю єдність ми маємо вболівати”, — зазначив Володимир Вакін.

    Протоієрей Володимир також вважає, що відсутність мети об’єднання церков може лише посилити міжцерковну конфронтацію. Нині це може використати москва у власній пропаганді. Володимир Вакін також підкреслив, що одним із необхідних кроків, який необхідно зробити релігійним православним об’єднанням України, є налагодження зв’язку із Вселенським православ’ям.

    “Предметом нашого діалогу має бути єдність через об’єднання і приналежність до Вселенського православ’я. Має відновитися спілкування із Вселенським православ’ям та усіма помісними церквами, усі майбутні кроки до об’єднання варто робити у такій співпраці та діалозі”, — вважає протоієрей Володимир.

    На свідчення спільних зусиль представники ініціативних груп ПЦУ та УПЦ підготують звернення до єпископату, духовенства і вірян церков, яке невдовзі буде опубліковано.

    Найсвіжіше

    Популярне