П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Голова ДЕСС зустрівся з послом Румунії на фоні заяв щодо парафій на Буковині

    У п’ятницю, 17 лютого, відбулася робоча зустріч голови Державної служби з питань етнополітики та свободи совісті Віктора Єленського та заступника голови ДЕСС Ігоря Лоссовського з Надзвичайним і Повноважним послом Румунії в Україні Александру-Віктором Мікулою.

    Учасники зустрічі обговорили етнополітичну та релігійну ситуацію в Україні та Румунії, особливості врядування у сфері релігії та захисту прав національних меншин у обох державах, повідомляє пресслужба ДЕСС.

    У ході розмови Віктор Єленський поінформовував посла щодо функцій та сфери повноважень ДЕСС, зокрема у контексті імплементації нещодавно ухваленого Закону України «Про національні меншини (спільноти) України».

    Голова ДЕСС подякував послу за стійку підтримку Румунії та румунського народу у боротьбі України з російською збройною агресією.

    Учасники зустрічі обговорили подальші кроки з метою поглиблення українсько-румунської співпраці у сфері захисту прав національних меншин.

    У січні цього року у деяких румунських ЗМІ з’явилося «Звернення до румунських священиків в Україні та митрополита Лонгіна (Жара), що перебувають в юрисдикції Української Православної Церкви, похідної від Російського Патріархату, про перехід до традиційної канонічної юрисдикції Румунської Православної Церкви». У відкритому до підписання листі його так би мовити ініціатори звертаються до вірян Закарпатської, Чернівецької та Одеської областей переходити з УПЦ МП до Румунського Патріархату.

    Священний Синод Румунської православної Церкви заявив, що “зберігає свою сприятливу позицію на користь дотримання прав і свобод румунських громад на всій території України, оскільки поважають українців на всій території Румунії”.

    Митрополит УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) Лонгін (Жар) звинуватив українську владу в тому, що прикриваючись протидією Московському патріархату, Україна начебто переслідує румунських священників.

    Голова Союзу українців Румунії (СУР) Микола-Мирослав Петрецький заявив, що Румунська православна Церква повністю підтримує Україну та закликає представників румунських національних меншин не вестись на російську пропаганду.

    ДЕСС категорично відкидає вимисли ексдепутата румунського парламенту Желу Вішаном (Gelu Visan) як такі, що не просто жодним чином не відповідають дійсності, але й безумовно мають на меті затьмарити українсько-румунське добросусідство й співробітництво, спробувати зіштовхнути між собою представників різних етнічних спільнот, дискредитувати Україну в очах європейців, які захоплені її мужністю і самовідданістю у відсічі російській навалі.

    Найсвіжіше

    Популярне