Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Від сьогодні Свято-Миколаївська парафія у Полтаві переходить на відзначення свят за новим календарем

    Свято-Миколаївська парафія Полтави від 16 лютого переходить на відзначення свят за новоюліанським календарем. Про це Суспільному розповів настоятель Олександр Дедюхін.

    15 лютого у храмі організували останнє богослужіння за старим стилем.

    У Свято-Миколаївському храмі Православної церкви України у Полтаві 15 лютого влаштували службу з нагоди свята Стрітення. Це останнє богослужіння, яке проводять за юліанським календарем.

    “Говорили ще раніше, що треба перейти. Було опитування. Ми писали, що ми хочемо перейти на новоюліанський календар. Я давно вже цього хотіла, не тільки цього року. Хотілося бути більше з усім світом. І кажуть, що цей календар більш точний”, – каже парафіянка Марія Королюк.

    Свято-Миколаївська парафія у Полтаві переходить на відзначення свят за новим календарем
    Парафіяни Свято-Миколаївського храму. Суспільне Полтава
    Перейти на новоюліанський календар парафія вирішила, бо він більш точний, ніж інші, каже настоятель храму.

    “Основна відмінність новоюліанського від григоріанського календаря – це вирахування Пасхалії. Ми залишаємося на тій Пасхалії, яка й була. Тобто Великдень розраховується так само, як і раніше розраховувався. Тобто рухомі свята не змінюються. А нерухомі свята змінюються на 13 днів. Тобто зараз у нас 2 лютого за юліанським календарем, а завтра буде 16”, – каже настоятель Свято-Миколаївського храму ПЦУ Олександр Дедюхін.

    Нерухомі свята – це ті, які щороку відзначають в одну й ту ж дату. Відтак через зміни, до прикладу, Різдво ця парафія святкуватиме не 7 січня, а 25 грудня.

    Свято-Миколаївська парафія у Полтаві переходить на відзначення свят за новим календарем
    Свято-Миколаївська парафія у Полтаві переходить на відзначення свят за новим календарем. Суспільне Полтава
    “Частина моєї родини за кордоном, і вони уже відзначають цього числа. Тому, я думаю, з роками це буде так відзначатися і вдома, і у храмі в один і той же день. Цього року ми двічі святкували. Я від того не далеко відійшла, бо мої хрещеники звикли приходити 7, тому так і прийшли. Хоча ми це обговорювали уже”, – говорить парафіянка Ірина Яресько.

    “Батько у мене протестант, а мама у мене православна. Тому усе своє свідоме життя у мене вдома у родині було два Великодня, два Різдва. Спочатку були батькові свята, а потім мамині. Тому для мене не було проблеми перейти офіційно зараз через те, що у нас у родині було”, – розповідає парафіянка Олександра Іванищенко.

    Свято-Миколаївська парафія у Полтаві переходить на відзначення свят за новим календарем
    Служба в Свято-Миколаївській парафії 15 лютого. Суспільне Полтава
    Як розповів настоятель храму, рішення про перехід парафії на новий календар затвердив Синод Православної церкви України на початку лютого.

    “Громада має провести збори. Самі ж віряни мають визначитися, чи вони готові до такого переходу, проголосувати. Потім вони пишуть прохання на ім’я свого правлячого архієрея, тобто звертаються до мене. І я подаю прохання на Священний синод нашої церкви. Тоді отримують благословення і можуть перейти на новоюліанський календар”, – пояснює митрополит Полтавський і Кременчуцький ПЦУ Федір.

    За словами митрополита, на Полтавщині на новоюліанський календар перейшли п’ять релігійних громад. Робити це почали торік.

    Найсвіжіше

    Популярне