Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У Жигалівці на Вінниччині відбулося перше богослужіння ПЦУ

    15 лютого 2023 року на свято Стрітення Господнього у храмі великомучениці Параскеви села Жигалівки відбулося богослужіння. Особливість його у тому, що це перше богослужіння громади у юрисдикції Православної Церкви України.

    Провів його благочинний Хмільницького району протоієрей Георгій Дончак, пише КалинівкаСіті.

    Ще донедавна місцева релігійна громада належала до церкви московського патріархату, але ухвалила рішення про перехід під юрисдикцію Православної церкви України.

    Фото після історичного богослужіння
    Фото після історичного богослужінняАвтор: Фото надане В.Скічком

    За богослужінням лунали особливі молитовні прохання за захисників і захисниць України, за владу і народ, за спокій душ полеглих українських воїнів.

    Також відбулося освячення свічок та води – як відомо, стрітенську воду православні цінують нарівні з хрещенською.

    Освячення свічок та води
    Освячення свічок та водиАвтор: Фото надане В.Скічком

    Громада села Жигалівки стала ще однією у наших краях, що перейшла у лоно Православної церкви України.

    Церква великомучениці Параскеви у Жигалівці
    Церква великомучениці Параскеви у Жигалівці

    Хоча цей перехід міг відбутися ще чотири роки тому. У Жигалівці і сусідньому селі Байківці священником був протоієрей Володимир Яковина. Він був прихильником ідеї помісної церкви в Україні і готував громади до цього.

    Але потім позиція священника змінилася, він просив громади почекати з рішенням про перехід. У Байківці громада своїх намірів не змінила і у лютому 2019 року перейшла під юрисдикцію ПЦУ, а от у Жигалівці на такий крок тоді не наважились.

    Потрібно було чотири роки роздумів, рік повномасштабного вторгнення росії, підтримка агресії московською церквою, щоб нарешті перейти у лоно помісної автокефальної Православної церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне