Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Римо-католицька церква в Білорусі зазнає все більшого тиску з боку Лукашенка

    Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенко намагається міцно тримати під контролем свою країну після суперечливих виборів 2020 року. Однією з його цілей є Римо-католицька церква.

    Римо-католицька церква переживає важкі часи в Білорусі, пише News Eastern Europe. Хоча Лукашенко удав, що надіслав найкращі побажання Папі Римському з нагоди його 86-річчя в грудні, він, схоже, не відчуває особливого співчуття до послідовників глави Ватикану, передає “Слово про слово”.

    Повільно, але впевнено білоруська влада затягує сітку навколо Римо-Католицької Церкви в країні. За останні дванадцять місяців режим прийняв низку обмежень, які стосуються віруючих римо-католиків. Римо-католицька церква зазнає все більшого тиску, головним чином через те, що виступає проти порушень прав людини, які режим допускає з 2020 року.

    Того року Аляксандр Лукашенко заявив, що виграв президентські вибори. Однак опозиція стверджувала, що в бюлетенях було багато фальсифікацій. По всій країні спалахнули протести, і режим намагався змусити критичні голоси замовкнути за допомогою кривавих репресій.

    Відтоді умови для Римо-Католицької Церкви в Білорусі тільки погіршилися. Віруючих переслідують через надумані причини, такі як спів гімнів, написаних певними композиторами.

    Вторгнення Росії в Україну спричинило ще більше репресій. Коли Лукашенко висловив свою підтримку Росії, Римо-Католицька Церква знову висловила протест.

    В результаті режим заарештував кількох священників з політичних мотивів. News Eastern Europe згадує приклад священника Олександра Барана з Лінтупи. Його затримали за те, що він розмістив у соціальних мережах прапор України та прапор білоруської опозиційної партії. Іншим заарештованим священником був Андрій Кевлич. Причиною його арешту стало те, що він прикрасив свій профіль у соціальних мережах кольорами українського прапора.

    Інші священники були вислані з країни. Один з них − Анджей Бульчак, якого звинувачують у поширенні екстремістських матеріалів, повідомляє News Eastern Europe. Він опублікував на YouTube відео, на якому білоруська дівчинка пише листа до Польщі, в якому стверджує, що білоруське населення проти війни.

    У столиці Білорусі Мінську влада навіть закрила римо-католицьку церкву. Для цього було вжито низку заходів, зокрема відключено гарячу воду, щоб члени парафії покинули будівлю, повідомляє «Invictory».

    Віруючі почали носити до храму дрова, поки в січні минулого року це також не було заборонено. Члени Церкви впоралися з цим, але вони побоюються подальшого наближення або навіть захоплення будівлі.

    Як повідомляє News Eastern Europe, білоруські репресії проти Римо-Католицької Церкви не мають нічого спільного з комунізмом чи бажанням повернутися до Совєтського Союзу. Натомість новинний сайт вказує на те, що влада розглядає Церкву як західну традицію. Таким чином, вони зображують католиків як іноземних агентів, що призводить до більших обмежень, ніж для інших релігійних груп.

    Крім того, багато католицьких віруючих є вихідцями з Польщі. Це може бути ще одним фактором, що сприяє репресіям, оскільки відносини між Польщею та Білоруссю не дуже добрі.

    Нарешті, білоруський режим може бути роздратований тим, що Церква кидає виклик центральній владі й ставить під сумнів її насильницький підхід до протестів після виборів. Вживаючи жорстких заходів проти Церкви, Лукашенко, можливо, хоче дати зрозуміти, якими є кордони Церкви й коли вона повинна зберігати мовчання.

    Найсвіжіше

    Популярне