П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Релегійний росфейк: Чернівецька область готується до об’єднання з Румунією

    “Чернівецька область готується зробити черговий крок до об’єднання з Румунією”, – такі заголовки замайоріли у кремлівських ЗМІ та поширились у z-телеграм-каналах. Пропагандисти стверджують, що “Бухарестська влада” запропонувала приходам УПЦ (МП) перейти під протекторат Румунської православної Церкви. Отже, ніби Румунія починає “м’яко окуповувати” частину території України.

    Як доказ наводять “Звернення до румунських священників в Україні та митрополита Лонгіна (Михайла Жара), що перебувають в юрисдикції Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) про перехід до традиційної канонічної юрисдикції Румунської православної Церкви”, підписане 6-ма румунськими неурядовими організаціями, серед яких “Асоціація Rost”, і опублікуване в онлайн-виданні останньої ROSTonline. Як зазначається на сайті асоціації, вона займається культурними проєктами, через які прагне просувати “національні цінності, творчу оцінку румунських традицій, збереження національної ідентичності та пробудження громадянського духу”, повідомляє Укрінформ.

    У зверненні йдеться, що 121 парафія в Україні, де проходять богослужіння румунською мовою та які перебувають під патронатом московського патріархату мають перейти у підпорядкування Румунського Патріархату, а очолити весь цей процес мав би митрополит УПЦ (МП) Лонгін.

    Ця заява з’явилась на наступний день після того, як Лонгін дав інтерв’ю румунському каналу Antena3 CNN, під час якого звинувачував українську державу в “переслідуванні церкви” та розповідав про “озброєних людей”, що заходили у монастирі, “вибивали вікна” та “ставили кліриків на коліна”.

    Тож в основі фейка про “об’єднання Чернівецької області з Румунією” – звернення кількох неурядових румунських організацій, а не позиція румунської влади чи Румунської православної Церкви. Ні на сайті румунського уряду, ні на офіційному ресурсі Румунської православної Церкви, ні цього листа, ні повідомлень про заклик, ні інформації про намір взяти під крило парафії УПЦ (МП) в Україні немає.

    Це підтвердив і голова Союзу українців Румунії (СУР) Микола-Мирослав Петрецький.

    “Румунська православна Церква ніколи не робила жодних заяв про бажання забрати під свій контроль парафії УПЦ (МП) на Буковині. Навпаки реагуючі на недавні слова єпископа Лонгіна (Михаїла Жара) з Банченського монастиря, який сказав на румунському телебаченні, що озброєні солдати нібито увійшли до будинків священнослужителів у Чернівцях і що українська влада переслідує місцевих румунських священиків, речник Румунської православної Церкви Василе Бенеску чітко зазначив, що священники етнічних румунських громад в Україні канонічно не належать до Румунського Патріархату, а здебільшого перебувають під юрисдикцією Української православної Церкви, котра зберігає церковно-канонічний зв’язок із Російською православною церквою”, – сказав Петрецький.

    Голова СУР також, підкреслив, що Румунська православна Церква повністю підтримує Україну та закликає представників румунських національних меншин не вестись на російську пропаганду.

    “Василе Бенеску також заявляв, що “найвищою причиною адекватності є об’єктивна правда, підтверджена жорстокою безпосередньою дійсністю, не заідеологізована і не зманіпульована пропагандою тих, хто намагається виправдати, в тому числі релігійно, війну та масові вбивства. Гадаю, що цим самим Румунська православна церква чітко сформулювала свою позицію”, – підкреслив Микола-Мирослав Петрецький.

    Є питання і до щирості слів самого Лонгіна. Хоч він і був одним з небагатьох представників УПЦ (МП), який засудив московського патріарха Кіріла (Гундяєва) за те, що той благословив війну в Україні, але зробив це лише у червні, через чотири місяці після того, як на мирні українські міста полетіли російські ракети та бомби. Він також “відзначився” проповіддю, у якій заявив, що Україна “розпочала війну проти Бога та українського народу”, яку поширив боксер Василь Ломаченко.

    До війни Лонгін був помічений у розповсюджені фейків. У березні 2021 року в Герцаївському районі Чернівецької області, де веде просвітницьку діяльність Банченський монастир на чолі Лонгіним, більшість медиків районної лікарні відмовилася від щеплення проти коронавірусу, посилаючись на релігійні переконання. У соцмержах УПЦ (МП) поширювався вислів Лонгіна про те, що “потужною вакциною” проти коронавірусу є “святе причастя”, яке “вбиває будь-яку інфекцію”.

    За часів Януковича, у 2011 році Лонгін приймав у себе Кіріла, який освятив очолюваний ним новостворений храм у Банченському монастирі.

    Лонгін є давнім соратником митрополита Чернівецького і Буковинського Мелетія, в якого СБУ проводила обшуки та знайшла російські паспорти “керівництва єпархіальних структур”, зокрема, його власний.

    Президент України Володимир Зеленський призупинив громадянство Мелетія, як і ще 13-ти священників УПЦ (МП).

    Румунська православна Церква не має своїх релігійних приходів в Україні. Єдина українська церква, яка пов’язана з Румунією, – це Православний український вікаріат як структурна одиниця Румунської православної Церкви, створений у 1990 році для українців, які проживають у Румунії. Богослужіння там проводяться українською та частково румунською мовами.

    Найсвіжіше

    Популярне