П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Позбулись “вічного вогню” та видворили моспатріархат: у Дрогобичі відзвітували про дерусифікацію у громаді

    У 2022 році у Дрогобичі демонтували меморіальний комплекс “Вічний вогонь”, а замість храму УПЦ (МП) – тепер гарнізонний храм імені Петра Сагайдачного ПЦУ.

    У Дрогобицькій громаді розпорядженням міського голови створено спеціальну комісію, яка займається питанням дерусифікації. На засіданнях розглядають вулиці та об’єкти, які підлягають перейменуванню, передає “Еспресо”.

    Зокрема, у міській раді повідомили, що ще у 2021 році почали обговорення демонтажу елементів меморіального комплексу “Вічний вогонь”. Після численних зустрічей з представниками громадських об’єднань, консультацій з громадою, після повномасштабного вторгнення Росії на терени України, у квітні 2022 року було прийнято рішення демонтувати елементи меморіального комплексу.

    “Рішучістю громади було видворено таке ганебне явище, як московський патріархат. Тепер маємо чудовий гарнізонний храм імені Петра Сагайдачного”, – повідомляють у міськраді.

    При цьому у громаді вирішили залишити назву вулиці Рєпіна, а Нєкрасова перейменують іменем Горліса-Горського. Пам’ятник Геврику залишать, але демонтують елементи совєтської символіки.

    Окрім цього комісія затвердила перелік об’єктів та установ, яким можна присвоїти імена визначних осіб або загиблих Героїв, напрацьованих раніше відділом культури.
    – Дрогобицька дитяча музична школа №1
    – Стебницька дитяча музична школа
    – Дрогобицька дитяча художня школа
    – Стебницький народний дім
    – Сквер Героям полеглим у II світовій війні с.Михайлевичі
    – Парки на території школи с.Рихтичі
    – Парки на території школи с.Снятинка
    – Парк дитячих розваг у с.Унятичі
    – Парк біля колишнього панського маєтку с.Новошичі.

    Комісія доручила відділу освіти та старостам напрацювати декілька варіантів потенційних назв, які можна використати для присвоєння цим закладам та паркам.

    Найсвіжіше

    Популярне