Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Костел Миколая в Києві досі не передали громаді: Зеленського просять втрутитися

    Римо-католицька громада Києва простить президента Володимира Зеленського звернути увагу на ситуацію довкола передачі костелу святого Миколая та посприяти передачі його врешті-решт у руки громади, заявив настоятель РКЦ делегатури, яка опікується костелом св. Миколая отець д-р Павло Вишковський.

    Він нагадав, 1 червня 2022 року костел святого Миколая у Києві, який до пожежі в вересні 2021 року виконував роль органного корнцертного залу, мали передати релігійній громаді, як це було домовлено в рамках підписаного Меморандуму між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією костьолу, повідомляє ZN.ua.

    «Однак цього так і не сталось. На цю подію були запрошені представники Ватикану і відомі гості з різних країн світу. За день до цієї події, під час ZOOM конференції Міністерство заявило, що передача не відбудеться», – нагадав священник.

    За його словами після цього інциденту справа про передачу храму зовсім зависла у повітрі, а зрив передачі обґрунтували війною.

    «Я переконаний у добрій волі нашого президента, який на 30-річчя незалежності нашої країни назвав костел св. Миколая “одним із семи чудес Києва” і тому вкотре звертаюся до нього поставити остаточну крапку у 30-річних обіцянках влади повернути святиню парафії. Лише таким чином ця перлина Києва буде збережена від руйнації», – заявив він від імені релігійної громади римо-католиків Києва.

    Отець Вишковський додав, що громада готова вкладати гроші у відновлення та збереження споруди храму та вже заручилась підтримкою від колег у США Польщі, Італії, Бельгії та інших країн, які, однак, готові надати кошти лише після повернення костелу парафії.

    Нагадаємо,3 вересня 2021 року у костелі святого Миколая спалахнула пожежа. Після ліквідації загоряння стало відомо, що в органі костелу сталося коротке замикання, яке призвело до пожежі та повного знищення інструменту.

    Після суспільного резинансу прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 10 вересня 2021 року підписав розпорядження про підготовку передачі костелу Святого Миколая Римо-католицькій громаді.

    Водночас будівлю храму досі не відремонтували після пожежі. Як повідомив адвокат Масі Наєм, підрядна організація, яка здійснювала роботи у костелі Св. Миколая в Києві після тогорічної пожежі, не виходить на зв’язок після одержання більшої частини коштів.

    Найсвіжіше

    Популярне