Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    В УПЦ (МП) заявляють, що є патріотами України, але зв’язку з Моспатріархатом розривати не будуть

    Ректором Київської духовної академії та семінарії УПЦ (в єдності з Моспатріархатом) архієпископ Сильвестр (Стойчев) розповів, що віряни і священники УПЦ (МП) – це патріоти України. Водночас він не пояснив, як любов до України може поєднуватись із відмовою розривати зв’язки з Московським патріархатом, який благословляє захоплювати Україну і вбивати мирних жителів.

    У інтерв’ю для медіаресурсу УПЦ (МП) «Діалог.тут» Стойчев розповів, що права віруючих УПЦ (МП) «систематично порушуються».

    «Є рішення місцевої влади про заборону УПЦ у регіонах, тепер обговорюється закон загальнонаціональний», – бідкається єрарх.

    Далі він став переконувати, що представники УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) – це патріоти України: «Ми, віряни та священнослужителі УПЦ (МП, – ред.), були й залишатимемося патріотами України».

    Стойчев не розуміє, або вдає, що не розуміє, чому влада України на законодавчому рівні прагне заборонити вплив Московського патріархату на українське православ’я, що може повпливати на обмеження проросійської діяльності УПЦ (МП). Можливо тому архієпископ цієї церкви заявляє: «…ми готові захищати свої права всіма законними способами спочатку в Україні, а потім, можливо, і в європейських судах. Наша боротьба — це боротьба за Україну, за базові європейські цінності, за свободу совісті».

    Що цікаво, Російська Церква вже зверталась до ООН із скаргами про «гоніння» на УПЦ (МП). На доповіді навіть виступив голова Відділу зовнішньоцерковних звязків РПЦ, митрополит Антоній (Сервюк). Аналогічні звертання зробила і УПЦ (МП). Всі ці звернення від УПЦ МП є сигналом для російських військових, що в Україні треба захищати російську церкву від «нацистів». Проте Сільвестр Стойчев, який належить до УПЦ (МП), що не перервала зв’язку з РПЦ, не коментує такі наслідки дій своєї церковної організації.

    Далі архієрей УПЦ (МП) маніпулятивно перекручує, що влада України нібито вказує, кому і як молитись. «Ми не хочемо, щоб Україна стала авторитарною державою, в якій громадянам вказують, до якого храму ходити і як молитися», – каже архієпископ Сільвестр, хоча насправді у владі України вже довгий час йде мова про заборону колаборантів в рясах і як вже було вище сказано – про заборону впливу Церкви агресора на Українське православ’я, насамперед на УПЦ МП, яка досі не розірвала зв’язку з Кремлем. Підкреслимо, що зв’язок УПЦ (МП) із РПЦ було підтверджено релігієзнавчою експертизою, спираючись на аналіз нового статуту прийнятого в Феофанії.

    Таким чином УПЦ (МП) продовжує відігравати важливу роль у створенні приводу для «хрестового походу» російських військ проти України. Саме представники УПЦ (МП) поширювали проросійські наративи серед вірян, на кшталт «пробуждайся матушка-русь» і посилали в Кремль сигнали про гоніння на «канонічну церкву». З іншого боку, УПЦ (МП) скаржиться що за такі злочини влада в Україні «порушує права православних».

    Найсвіжіше

    Популярне