Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    На Львівщині в церкві виявили унікальні розписи: збирають кошти на реставрацію

    Розписи у місцевому храмі села Ладанці, які виявили реставратори – є первинними, періоду 1820-х років. Тобто, після побудови храму.

    Про це йдеться на сторінці реставраційної майстерні “Гарда”, передає “Еспресо.Захід“.

    Іконостас, який є зараз в церкві, зроблений у 1930-х роках. Він є класичним для того періоду. Але перший іконостас, зазначають реставратори, тут був одноярусним, тобто не було верхньої частини.

    “Не було апостольського, празничкового рядів, були тільки образи першого ярусу. І тому стіна зверху первинного іконостасу розписана. І ми відкрили там зараз дуже цікавий сюжет “Подяка Ноя”. Це коли закінчився потоп, ковчег Ноя зупинився на тверді земній, і Ной зійшов та приніс Богу жертву і подякував за порятунок. Намальованим такий сюжет, щей на такому чільному місці в храмі, я бачу вперше в житті. Ми вчили про нього теоретично, але він ніколи мені не зустрічався. І ось я побачила його тут наживо. Старозавітні сюжети, переважно, на такому чільному місці у храмах не зображуються. І ще цікаво: церква носить ім’я святого Юрія, але над іконостасом маємо старозавітній сюжет з Ноєм”, – розповідає художниця-реставратор Ірина Гірна.

    Церкву у Ладанцях побудували за підтримки Потоцького. За словами краєзнавців, в сусідніх селах є подібні храми, але в таких малих церквах рідко де є збережені і відкриті розписи періоду початку 19 століття.

    “Переважно, якщо й збереглися, то вони вже перемальовані кількома шарами, замальовані різними фарбами у різні періоди. Тобто до автентики треба ще добратися, якщо вона там є. Тому це дуже рідкісний приклад відкриття розписів у таких малих мурованих сільських  церквовцях, які не є пам’ятками. Фактично, у такому маленькому селі ми відкриваємо великий скарб. І сподіваємося, що вдасться разом з отцем та парафією знайти кошти, щоб завершити цю реставрацію”, – додають реставратори.

    Нагадаємо, на Волині знайшли частину іконостасу, знищеного намісником Києво-Печерської лаври.

    Фото: facebook.com/garda.restavro

    Найсвіжіше

    Популярне