Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    «В рішенні РНБО не йдеться про заборону УПЦ»: представник ДЕСС розповів про висновки експертизи

    Українська православна церква (в єдності з МП) досі підпорядкована Російській православній церкві, попри нову редакцію статуту і рішення Собору в Феофанії. Цей церковно-канонічний зв’язок довела релігієзнавча експертиза. Її провела Державна служба з етнополітики і свободи совісті й опублікувала висновки на своєму сайті. В УПЦ (МП) відреагували на це заявою, в якій назвали релігієзнавчу експертизу “незаконною, проведеною з порушенням законодавства та такою, що виходить за межі предмета свого дослідження”.

    Чи були підстави в представників УПЦ (МП) на таку реакцію і детальніше про висновки експертизи, яка тривала два місяці, розповів начальник відділу співпраці з релігійними спільнотами державної служби України з етнополітики та свободи совісті В’ячеслав Горшков, повідомляє “Суспільне“.

    — Що стало приводом для проведення такої експертизи?

    — Указом президента було затверджене рішення РНБО, яке до 1 лютого поставило завдання нашій службі провести таку експертизу. В законі “Про свободу совісті та релігійні організації” прописано, що ми можемо проводити такі експертизи і це також закріплено в положенні про Державну службу з етнополітики та свободи совісті. Ми це зробили, залучивши фахівців і представників релігійних організацій.

    — Хто увійшов до складу експертної групи?

    — П’ять професорів, докторів наук та один кандидат наук — це серйозні фахівці у галузі релігії, історії церкви, свободи совісті, державно-конфесійних відносин, богослов’я, які велику частину свого життя присвятили саме вивченню церковно-державних стосунків, зокрема, і в контексті православної церкви в Україні.

    — В УПЦ (МП) на сайті прокоментували цю експертизу і висловили недовіру до складу експертної групи. Зокрема, голови юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов заявив, що “вони неодноразово відкрито висловлювали своє упереджене ставлення і робили відверто ворожі заяви щодо вірян УПЦ, проявляючи релігійну нетерпимість та ворожість”. Як ви прокоментуєте таку заяву?

    — Нескладно прокоментувати, бо Державна служба з етнополітики і свободи совісті звернулася до Київської митрополії УПЦ і попросила надати свого представника, щоб члени експертної групи могли поставити йому питання і з’ясувати деякі важливі моменти, обумовлені задачею експертизи. Запропонували кандидатуру отця Олександра Бахова, який прийшов на засідання і почав з того, що висловив недовіру складу групи й не відповів на жодне запитання експертів. Після цього державна служба звернулася письмово до митрополії з пропозицією надати письмові пояснення щодо наявності або відсутності церковно-канонічного зв’язку ПЦУ з МП. І замість того, щоб відповісти на запит державного органу (!), не експертної групи, ми отримали, що “позиція УПЦ з цього питання може бути представлена лише адекватному і неупередженому складу експертної групи”. Тобто замість потрібної нам конкретної і вичерпної відповіді отримуємо заяву, що коли у вас буде склад експертної групи, який нас влаштує, тільки тоді ми цю відповідь надамо. Нам така позиція незрозуміла.

    — Щодо висновків експертизи, про що вони говорять?

    — Результат експертизи опублікували на нашому сайті, ця інформація у відкритому доступі. І висновок такий, що УПЦ продовжує бути частиною структури РПЦ Московського патріархату.

    — Тобто те, що священники УПЦ розповідають своїм парафіянам про незалежність — все не відповідає дійсності?

    — Експерти прийшли до такого висновку і він обґрунтований.

    — Чи може такий висновок посприяти забороні УПЦ в Україні?

    — В рішенні РНБО і указі президента не йдеться про заборону УПЦ. Там йдеться взагалі про те, щоб відгородити релігійні організації, зареєстровані в Україні, від впливу з країни-агресора, щоб ворог не використовував їх у своїх цілях проти України. Ці висновки послугують у процесі розробки законодавства, на них будуть посилатися. І вже будемо дивитися, які будуть прийматися закони. Напевне, держава запропонує релігійним організаціям довести, що вони дійсно не мають нічого спільного з релігійним центром, який знаходиться в країні-агресорі.

    Найсвіжіше

    Популярне