Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Міськрада на Криворіжжі звернулась до парламенту та президента щодо заборони церкви “московського патріархату”

    Депутати Апостолівської міської ради Криворізького району Дніпропетровської області ухвалили звернення до голови Верховної Ради та президента України з проханням розглянути законопроєкт № 7204 про заборону церков московського патріархату.

    На сесії були присутні 20 депутатів, з них проголосували “за” переважна більшість, повідомляє сайт 0564.ua.

    У зверненні йдеться:

    “Вже понад 8 років, починаючи з 20 лютого 2014 року, триває агресія російської федерації проти України, що окупувала Автономну Республіку Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей.

    24 лютого 2022 року російська федерація перейшла до повномасштабної війни з Україною, застосовуючи бомбардування населених пунктів, знищення мирних громадян, нехтування міжнародно визнаними правилами ведення війни. Тому особливого значення набуває всеохопна ліквідація ворожого впливу в усіх сферах життя. Одним з головних підвалин загарбницької ідеології Москви протягом 31 року Незалежності України залишається філія російської православної церкви в Україні, що продовжує прикриватись назвою «Українська Православна Церква». До війни ця організація масштабно просувала ідеї «рускава міра», «братства» з Росією, роздмухувала внутрішні протиріччя в українському суспільстві на релігійному ґрунті.

    З 2014 року регулярно фіксуються випадки допомоги окупантам та російським агентам, переховування їх в церковних будівлях та монастирях. Через «церковні ЗМІ» ллється антидержавна пропаганда. Особливо загострилась ситуація з початком повномасштабної агресії Москви 24 лютого 2022 року.

    «Патріарх Кіріл» Ґундяєв, якому підпорядковується «Українська православна церква» (РПЦ в Україні), прямо благословив чергову фазу агресії РФ проти України. Це попри численні випадки руйнувань храмів цієї конфесії від російських обстрілів, загибелі священиків та вірян від рук московських агресорів. Вже багато священиків та громад висловлюють небажання бути в одній структурі з Московським патріархатом. Однак керівництво РПЦ в Україні продовжує зберігати підпорядкування центру в Москві, що прямо загрожує національній безпеці України.

    Згідно з ухваленим Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)» передбачено покарання за публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України. Також передбачена відповідальність за організацію та проведення заходів політичного характеру та/або здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держа-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України. Зафіксована участь в подібних злочинах ряду священиків РПЦ в Україні на окупованих територіях. Але сам факт визнання легітимності керівництва в особі поплічника путіна «патріарха Кіріла» Ґундяєва, що публічно виправдовує збройну агресію російської федерації, варто розцінювати як участь в інформаційній діяльності у співпраці з державою-агресором.

    З метою захисту національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні просимо ухвалити проект Закону України «Про заборону Московського патріархату на території України», реєстр. № 7204 від 22.03.2022 року народного депутата України Савчук О.В.”.

    Найсвіжіше

    Популярне