Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Конфісковані мільярди російського “правлославного” олігарха Малофєєва передадуть Україні – Генпрокурор США

    Генеральний прокурор США Меррік Гарланд оголосив, що передає Україні конфісковані активи підсанкційного російського олігарха Костянтина Малофєєва на суму 5,4 млн доларів.

    Про це повідомляє CNN.

    За інформацією видання, Гарланд у п’ятницю, 3 лютого, зустрівся з українським генпрокурором Андрієм Костіним та повідомив йому наступне:

    «Сьогодні я оголошую, що санкціонував першу в історії передачу конфіскованих російських активів для використання в Україні… Конфісковані кошти надалі будуть передані Держдепартаменту для підтримки народу України. Російські воєнні злочинці не знайдуть прихистку в США».

    У п’ятницю, 3 лютого, суд у США дозволив прокуратурі конфіскувати активи Малофєєва з тим, щоб віддати їх Україні. На виконання цього рішення американському прокурору знадобилося менше доби.

    Наприкінці 2022 року прокурори заявили в суді, що мають право конфіскувати гроші на рахунку Малофєєва в банку Sunflower у Денвері, оскільки він намагався перевести їх діловому партнеру всупереч санкціям США. Оскільки російський олігарх не оскаржив запит на конфіскацію, прокурори заявили, що кошти мають бути конфісковані за замовчуванням, і суд схвалив це рішення.

    Незадовго до цього президент США Джозеф Байден підписав закон, що дозволяє Мін’юсту передавати частину конфіскованих активів Держдепартаменту для допомоги Україні. При цьому можливості влади США щодо використання цих коштів обмежені. За оцінкою Світового банку, на відновлення України, що постраждала під час російського повномасштабного вторгнення, потрібно щонайменше 350 мільярдів доларів. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн також пропонувала направити на відновлення України заморожені активи російських олігархів та активи рф.

    Хто такий Малофєєв?

    За імперсько-релігійну риторику його називають “православним мільярдером”. Костянтин Малофєєв є заступником голови всесвітнього російського народного собору, очолюваного патріархом рпц кірілом. В Україні Малофєєв він відомий насамперед як безпосередній учасник російської окупації Криму та активний спонсор війни на Донбасі. Під американські санкції він потрапив 2014 року. У 2022-му його звинуватили в порушенні санкцій. За даними прокурорів, Малофєєв намагався переказати гроші з рахунку в денверському Sunflower Bank своєму бізнес-партнеру.

    Найсвіжіше

    Популярне