П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    МЗС РФ допомогатиме РПЦ будувати храми в Африці і південно-східній Азії

    РПЦ продовжує бути важливим інструментом впливу на маси за межами росії. Саме тому МЗС РФ допомогатиме РПЦ будувати храми в Африці і південно-східній Азії.

    «МЗС Росії надаватиме цьому процесу інформаційно-консультаційний та інший супровід», – цитують росЗМІ російського дипломата Гєнадія Аскольдовича.

    За його словами, Росія вважає країни, «які не приєдналися до політики русофобії, регіонами перспективного зростання». «Ми зацікавлені в тому, щоб духовна присутність РПЦ на цьому просторі лише розширювалася», – наголосив посол.

    Аскальдович також наголосив, що інтерес до Африки у Російської православної церкви був завжди – бо там нібито історично зберігалася дружелюбність щодо Росії та живе чимало росіян.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляли, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ. 

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній впевнений, що створення екзархату РПЦ у Африці — це помста за визнання ПЦУ.

    12 січня 2022 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві. 

    22 січня 2022 року делегація Александрійської Церкви повідомила патріарху Варфоломію про неканонічні дії РПЦ в Африці.

    У листопаді 2022 року патріарх Александрійський офіційно перестав згадувати Гундяєва. Також Александрійська Церква позбавила сану «екзарха РПЦ» в Африці.

    11 січня 2023 року Синод Вселенського патріархату заявив про свою повну підтримку Александрійського патріархату та патріарха Феодора «в його справедливій боротьбі (Александрійського Патріархату, – ред.) за канонічний порядок».

    Найсвіжіше

    Популярне