Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Як знайти молитву українською у Західні Європі? Або хто така Українська Православна Церква в Діаспорі

    В матеріалі мова піде про Українську Православну Церкву в Діаспорі. Про наших людей, які, опинившись не по своїй волі у вигнанні, на важких роботах і в політичній еміграції, все ж не втратили людської гідності, не полишили своєї віри в Україну й молилися за неї Богові.

    Отже, де і як виникла УПЦ в Діаспорі?

    УПЦ в Діаспорі була заснована в 1945 році в Німеччині. Вона є частиною Вселенського (Константинопольского) патріархату і перебуває у канонічній і євхаристичній єдності з усіма канонічними Православними Помісними Церквами. В тому числі і з ПЦУ. Під час Другої світової війни в Німеччині опинились 12 єпископів Української Автокефальної Православної Церкви, яка повстала в своєму так званому другому відродженні за часів митрополита Полікарпа Сікорського. Він на той час був єпископом Польської Православної Церкви, що в 1924 році отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріархату.

    Те духовенство, яке тікало від “совєтів” через територію Польщі, а це приблизно 12 єпископів, 120 священиків та кілька дияконів, опинились в німецьких таборах для переміщених осіб. Хто був молодий, здоровий та здібний до роботи – виїжджали далі в еміграцію до Сполучених Штатів, Канади, Австралії чи Великої Британії. А хто вже був старший – залишались в Німеччині.

    В Сполучених Штатах та Канаді вже існувала УПЦ. А в Західній Європі – не було жодної подібної структури. Однак, біженців з України у воєнні роки у світі ставало все більше. Багато людей самі тікали від бойових дій до Бельгії, Франції, Британії, і навіть Австралії,  багатьох було вивезено на примусові роботи до Німеччини. Пройшовши всі страждання Другої світової українці шукали духовної підтримки та молитви, тож були об’єднані довкола митрополита Никанора Абрамовича. Він жив в Німеччині (і мав титул митрополита Київського та всієї України.) Вже з літа 1945 року вдалося налагодити проведення Божих служб у таборах та почати роботу по організації православних парафій. Значна кількість українців була зосереджена в німецькій Баварії – американській зоні окупації. Тож перші парафії УАПЦ в діаспорі постали в Мюнхені, Новому Ульмі, Інгольштадті, Регенсбурзі та інших містах.

    Церква в Західній Європі вважала себе Церквою в екзилі і планувала після відходу комуністів повернутись на свої кафедри на українських землях. Та, на жаль, ніхто до цих подій не дожив, крім єдиного єпископа – Мстислава Скрипника. Він був хіротонізований на єпископа Переяславського УАПЦ в 1942 р. в Києві в Андрієвській Церкві. Після його обрання в 1969 р. Первоієрархом УПЦ в діаспорі, він мав титул митрополита Київського та всієї України. В 1990 році, маючи 92 роки він повернувся в Україну щоб очолити Помісну Українську Церкву.

    Українська Православна Церква в Діаспорі – завжди була Церквою не заробітчан. а біженців. Тих, хто опинився далеко від дому не з власної волі. Тому не так процвітала, як інші. Наприклад як Румунська Православна Церква в Європі, яка має лише в Німеччині160 парафій. І вважається однією з найрозвинутіших православних Церков у Німеччині.

    Сьогодення УПЦ в Діаспорі

    Найстаршою Парафією УПЦ в діаспорі є Парафія Покрови Пресвятої Богородиці що в м. Мюнхен. Перше Богослуження звершив протоієрей Палладій Дубицький на свято Вознесіння в 1945р. Сьогодні Настоятельом Парафії є митрофорний протоієрей Валентин Смоктунович, якій вже більше 30 років служить Богу і українцям які тут опинилися.

    Як розповідають самі прихожани, його проповіді завжди сповнені глибоко релігійним та патріотичним змістом.

    Раніше отець Валентин обслуговував Парафії в Регенсбурзі та Інгольштадті, де зараз служить його син, ієрей Олександр Смоктунович, якій народився в Мюнхені та виріс в діаспорі. Духовний Фронт України 5 червня 2022 року повідомляв про його рукоположення.   

    Українська Церква в м. Інгольштадт була заснована на Покрову 1945 році. Ось світлини   Різдвяних свят в Інгольштадті.

    Скільки священиків має УПЦ в Діаспорі?  

    Від початку свого створення Церква мала не більше двох десятків священиків. Та з роками їхня кількість скоротилась вдвічі. Духовенство УПЦ в Діаспорі до 2018 року взагалі не поповнювалася. В 90-ті роки було рукоположено лише одного диякона. Після того, як Україна отримала від Вселенського патріархату Томос про автокефалію для ПЦУ до Православної Церкви України в діаспорі приєдналось троє священиків.  Це було в березні 2019 року. На той час в Західній Європі було 11 парафій УПЦ в діаспорі.

    Що змінила російська агресія в 2022 році?

    Після повномасштабного вторгнення росії в Україну до Європи поїхали мільйони українців. Німецька держава прийняла мільйон біженців з України. Переважно це   люди, які залишились без даху над головою. Активно взялись допомагати співвітчизникам і українські парафії. Священики та прихожани церквов буквально намагались вирішити питання проживання, харчування, отримання відповідних документів у німецьких органах соцзахисту. Від Парафій було відправлено тони гуманітарної допомоги, яка була через соціальне служіння ПЦУ передана потребуючим.

    Звісно, від такого напливу українців почало зростати й церковне життя. За останні 11 місяців УПЦ в діаспорі відкрила лише в Німеччині 15 парафій. І тепер їх тут 26. На сьогодні лише в Німеччині служить вже 20 священиків.

    Серед нових Парафіян які приїхали з України, є також священники які через наслідки війни опинились в діаспорі. В Німеччині іх 16, які були прийняті до УПЦ в діаспорі. 8 які до цього належали до ПЦУ і 8 які до цього належали до УПЦ (МП) та більше нічого не бажають мати спільного з Москвою.  Ці Священники не можуть зрозуміти УПЦ (МП), яка зберігає духовну єдність з РПЦ.

    Загалом, в УПЦ в діаспорі пишаються тим, що їхня церква об’єднує українських священиків і вірних, без різниці до якій Церкви в України вони належали. Тут двері для всіх відкриті і всі разом моляться єдиними устами та єдиним серцем за нашу страждальну матір Україну.

    Духовна єдність з ПЦУ

    Українська Православна Церква в діаспорі перебуває в юрисдикції Вселенського патріархату. Церква перебуває у канонічній і євхаристичній єдності з усіма канонічними Православними Помісними Церквами. Її правлячий архієпископ – владика Даниїл – якій багато потрудився Україні щоб було надано Томос про автокефалію. Тому між церквами встановлена міцна єдність та молитовне спілкування. Парафії УПЦ в діаспорі, як і УПЦ США самовіддано допомагають нужденним в Україні через духовенство ПЦУ.  Як відомо, за їхньою допомогою було придбано кілька автомобілів для потреб ЗСУ та фронтових медиків. До південних областей одразу ж після деокупації було передано гуманітарну допомогу.  Для жителів Миколаєва та менших міст Донбасу організовано підвезення питної води. Активно збирали УПЦ США та УПЦ в діаспорі пожертви для поранених українських військових.

    УПЦ в Діаспорі завжди з Україною 

    За словами отця Олександра Смоктуновича. який сам народився та виріс в Німеччині,  немає різниці де людина перебуває, душа завжди лишається українською.

    “Знаєте, моя родина вже понад сто років, перебуває поза Україною. З 20х років мої родичі тікали від різних режимів. Ми вже тут почуваємо себе як вдома, і мову добре знаємо, може й краще, ніж українську, але все ж таки наша культура, наша традиція, наша християнська православна віра, в яку наш нарід був хрещений більше тисячі років тому – все це зберігається. Воно нас ідентифікує. Віра, мова і традиції – це те, що зберегло нашу ідентичність. Коли людина за кордоном, то повірте, вона ще більше це цінує. Можливо шанує більше, ніж в Україні. Бо ви там маєте українську мову на кожен день, Ви маєте церкви, собори, і бачите їх кожного дня. А ми від того всього далеко і за тим всім сумуємо, – пояснив в коментарі Духовному Фронту України отець Олександр.

    Як знайти українські церкви в Німеччині? 

    Кожна парафія в Гамбурзі, Дюссельдорфі, Новому Ульмі, Інгольштадті, Регенсбурзі та інших містах має сторінки в соціальних мережах.  Наприклад розклад Богослужінь в церквах Мюнхена можна побачити тут.  На сайті вказана інформація й щодо звершення Таїнств Вінчання, Хрещення, відвідання хворих чи Похорону.

    Список Парафій можна знайти тут:  https://www.uokd.de/uk/parafii 

    До речі, всі служби відбуваються з 1945 року українською мовою.

    Найсвіжіше

    Популярне