Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Селяни на Чернігівщині моляться у храмі, який окупанти зробили катівнею

    «Зранена, але жива. Розбита церква, але головне – звучить різдвяна молитва! У поглядах парафіян вловлюється величезна Віра! Віра в світле майбутнє!» – такий короткий, але красномовний допис розміщений під зображенням напівзруйнованого храму у селі Лукашівка на околиці Чернігова на фейсбук-сторінці активної устилузької союзянки, депутатки Володимирської районної ради Світлани Гук.

    Під час розмови пані Світлана ділилася своїми враженнями й емоціями від Чернігова, де жахливий слід залишили рашисти. Особливо боляче було дивитися на зруйновані пам’ятки архітектури, наші святині. Жертвою кривавих діянь «визволителів» стала й Вознесенська церква у селі Лукашівка, передає «Волинь».

    Після деокупації Чернігівщини рятувальники проводили розмінування, зокрема й у храмі Вознесіння Господнього в Лукашівці, який належав до московського патріархату і який окупанти використовували як свій штаб та склад. Окрім боєприпасів, понівечених куполів з хрестами, сміття, що залишили російські військові, тут виявили й тіла загиблих і закатованих місцевих мешканців.

    День 22 березня, коли стародавня сільська церква – пам’ятка кам’яної архітектури початку ХХ століття – згоріла всередині й зазнала серйозних пошкоджень зовні, місцеві жителі описують коротко: «Кілька годин рвалися снаряди. Туди-сюди літало. Там почалася детонація боєприпасів…».

    Та попри все, святиня – свідок російської навали на Чернігівщину – встояла. На щастя, стіни, півтораметрові завтовшки, здебільшого вціліли. Хоча зрозуміло, що відновлення потребуватиме не лише значних коштів, а й залучення професійних реставраторів.
    Вознесенська церква, спочатку як дерев’яна споруда, була зведена 1781-го. На початку ХХ століття її перебудували на цегляну в стилі єпархіальної архітектури, хрещату у плані, з двоярусною дзвіницею над входом. За радянських часів храм використовували як склад. Богослужіння в ньому відновили 1988 року, до останнього часу він належав до московського патріархату.

    Переживши в березні три тижні російської окупації, релігійна громада села Лукашівка влітку прийняла рішення перейти до Православної церкви України. Нинішній настоятель храму – священник з Чернігівської Катеринки Сергій Зезуля.

    Пані Світлана, розповідаючи про цю унікальну історичну культову споруду, мовила, що за кілька місяців вже добре ознайомилася з Черніговом. Каже, боляче усвідомлювати, що в місті ще діє багато «путінських» церков, куди ходять віряни. «Що має статися, аби вони зрозуміли, яке зло несуть ці промосковські релігійні осередки?» – риторично запитує жінка.

    Найсвіжіше

    Популярне