П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    ПЦУ вже кількісно переважає УПЦ (МП) – Епіфаній

    За чотири роки після отримання Православною Церквою України Томосу про автокефалію від УПЦ (МП) до ПЦУ перейшли близько 1700 парафій. Загалом Православна Церква України нині налічує понад 8000 релігійних громад, і їхня кількість постійно зростає.

    Про це предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів в інтерв’ю NV.

    Владика наголосив, що до ПЦУ постійно долучаються нові релігійні громади, за чотири роки після отримання Томоса ця Церква нараховує вже понад 8 тисяч парафій, п’ята частина з яких перейшла з УПЦ (МП).

    “Зараз ПЦУ нараховує понад 8000 релігійних громад і постійно долучаються нові, не на папері, а саме реальних парафій, де є громада, діючий храм та звершуються богослужіння. Якщо говорити про Московський патріархат, то за чотири роки після отримання нами Томосу, вони втратили більше півтори тисячі парафій, приблизно 1700 парафій від них відійшли”, – зазначив митрополит Епіфаній.

    Предстоятель ПЦУ наголосив, що в УПЦ (МП) декларують трохи понад 11000 парафій. Однак частина з них – ті, що знаходяться у тимчасово окупованому Криму та на захопленій РФ частині Донбасу – перейшли у підпорядкування безпосередньо до РПЦ та російського патріарха Гундяєва. Тож в реальності Православна Церква України за рівнем підтримки вже випередила УПЦ (МП).

    “Якщо брати кількість парафій РПЦ, які знаходяться на території неокупованої України, то ми, ПЦУ, вже переважаємо кількісно Московський патріархат в Україні. Але якщо дивитися на данні соціологічних опитувань, то українську церкву в суспільстві підтримує понад 50%, а російську — 2−4%. Є й випадки, коли люди не мають фізично в доступі церкви ПЦУ і продовжують відвідувати церкву Московського патріархату, але це тимчасова річ, ми працюємо над тим, щоб усі віряни мали доступ до нашої церкви”, – наголосив владика Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне