Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Схиігумена Сєргія, який критикував Кіріла і Путіна, засудили до семи років колонії

    Суд у Москві засудив відлученого від РПЦ схиігумена Сєргія (Романова) до п’яти з половиною років колонії загального режиму у справі про розпалювання ненависті до юдеїв, католиків та мусульман у шести записах його проповідей в інтернеті.

    З урахуванням першого вироку, винесеного восени 2021 року у справі про схиляння самогубства та самоуправства, Сєргій може провести у в’язниці сім років, передає Радіо Свобода.

    У справі розпалювання ненависті також проходив 33-річний соратник схиігумена Всєволод Могучєв. Він викладав проповіді Сєргія у своєму YouTube. Могучєва засудили до п’яти років колонії.

    Сєргій (Романов) був духівником Середньоуральського жіночого монастиря. Широку популярність він отримав навесні 2020 року, коли вступив у відкриту конфронтацію з церковною та світською владою, виступивши проти них із ультраконсервативних позицій.

    Він відмовився підкорятися постановам про закриття храмів та самоізоляції у зв’язку з пандемією коронавірусу, фактично вигнав з монастиря лояльну РПЦ настоятельку і почав виступати з проповідями, в яких піддав анафемі керівників держави, включаючи Владіміра Путіна.

    У жовтні 2020 року Сєргія відлучили від РПЦ. Рішення затвердив Московський патріарх Кіріл. Також схиігумена оштрафували за адміністративною статтею про розпалювання ненависті. У ніч проти 29 грудня того року поліція та спецназ штурмом взяли Середньоуральський жіночий монастир та затримали Сєргія.

    Найсвіжіше

    Популярне