Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    ВРЦіРО звернулась до влади про забезпечення права на справедливий суд

    Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій просить Президента України, Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України якнайшвидше відновити дію Конституції і створених нею органів.

    Про це йдеться на сайті ВРЦіРО.

    У ВРЦіРО просять виконати Рішення Конституційного Суду України від 18.02.2020 року №2-рп про неконституційність ліквідації Верховного Суду України і припинення здійснення ним правосуддя.

    Також церковники вимагають відновити у законний спосіб виплати суддівської винагороди і заробітної плати суддям і працівникам апарату ВСУ;

    Крім цього у ВРЦіРО просять завершити конституційний процес поділу державної влади на три гілки: законодавчу, виконавчу і судову, незавершеність якого є головною проблемою утвердження верховенства права в Україні та побудови правової держави.

    У ВРЦіРО зазначають, що незалежна Україна успадкувала суди і законодавство радянської системи, яка не визнавала теорію поділу влади на три рівноправні гілки – законодавчу, виконавчу і судову. Баланс повноважень між різними органами влади забезпечувався контролем з боку Комуністичної партії, керівна роль якої була закріплена в Конституції УРСР. В умовах державної економіки і контролю Компартії всієї правоохоронної системи та державних органів, судова система була відносно стабільною.

    Найсвіжіше

    Популярне