Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербському патріарху заборонили в’їзд у Косово

    27 грудня 2022 року влада Косова заборонила в’їзд на свою територію Сербському патріарху Порфирію, повідомили на сайті Сербської Православної Церкви.

    Патріарх Порфирій приїхав до Косовського прикордонного пункту (КПП Мердар), проте його не пустили на територію. Таким чином, косовська влада заборонила сербському патріарху приїхати служити в храмі, де відбулася інтронізація.

    Такі заходи щодо Сербського патріарха застосовані у зв’язку з просербською пропагандою в Косово і регіоні, яку проводять представники духовенства Сербської Церкви. Так Сербський патріарх освятив храм в хорватському місті, яке у 1991 році вщент знищили серби.

    Як відомо, між Косово і Сербією існує напруження.

    Натомість в Сербській Церкві все пояснюють по іншому: «Патріарх знає, що сербський народ, особливо в Косово та Метохії, сприйняв цю звістку з великим обуренням, але він закликає не допустити, щоб ця провокація стала приводом для подальшої загрози нашому народові та його святиням. Патріарх не залишить своїх людей і зробить усе можливе, щоб якнайшвидше зустрітися з ними і разом з ними помолитися Богу».

    Сербська Церква є однією з найбільших союзниць Московського патріархату. Саме в Сербії на гроші Путіна будується великий православний собор. Синод Сербської Церкви не висловив жодного засудження агресії РФ чи “благословення” Кірілом загарбників.

    Станом на сьогодні серби на півночі Косова звели барикади в центрі міста, а сербська армія приведена в бойову готовність.

    Найсвіжіше

    Популярне