Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    “Це добре для України” – Говорун про нового очільника Кіпрської Церкви

    На Кіпрі обрали нового архієпископа Нової Юстиніани. Ним став митрополит Пафський Георгій. Подію прокоментував богослов архімандрит Кирило (Говорун).

    “Обрання саме Георгія – це добре для України. Він продовжить проукраїнську лінію свого попередника – Хризостома II. Незмінною залишиться підтримка Кіпрської Церкви Православній Церкві України. Також можна сподіватися на активну участь Кіпра у засудженні ідеології “російського світу” та її проповідників – якщо до цього дійде справа”, – йдеться в дописі Говоруна у Фейсбуці.

    За словами богослова, архієпископ Георгій III особисто знає, що таке боротьба за свободу проти агресії та окупації.

    Митрополит Георгій належить до покоління, яке боролося не стільки проти британського колоніалізму, скільки проти турецької окупації. Вже архімандритом він брав участь в акціях протесту проти окупації, які трохи нагадують наш Майдан, був заарештований та побитий турками. Після цього подав скаргу в Європейську комісію з прав людини, що дало їй привід вперше засудити порушення Туреччиною прав людини на Кіпрі.

    На Кіпрі церковних очільників обирають демократично – за допомогою системи виборів, через яку обирають і політиків. Це значить, що Георгій має підтримку більшості всього кіпрського народу, а не лише єпископату, зазначив Кирило (Говорун).

    Новий архієпископ Кіпру не має жодного відношення до росії  і не залежить від  російських агентів. Він завжди з повагою ставився до Матері-Церкви, Вселенського патріархату і був одним із перших єрархів, який одразу підтримав згадку архієпископом Хризостомом ІІ імені митрополита Київського Епіфанія у своїх диптихах.

    Найсвіжіше

    Популярне