Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Євстратій: Верхівка МПвУ – зібрання лукавих латентних колаборантів

    Архієпископ Чернігівський, речник ПЦУ розкритикував рішення синду УПЦ у єдності з Московським патріархатом.

    «Цікаво: якщо клірики МПвУ, які не просто живуть в умовах окупації, а співпрацюють з агресором, для синоду МПвУ – «герої, а не колаборанти», то чому ці «герої» тікають в Росію тоді, коли відбувається деокупація?», – йдеться в дописі речника ПЦУ.

    Він іронічно запитав, якщо єрархи УПЦ МП «лишаються з народом у важкий час», то чому вони кидають свою паству саме тоді, коли приходить визволення? Чому до Московії втік Єлисей Іванов з Ізюма та Йосиф Маслєнніков з Ромен? Якщо вони «герої» – чому їх звільнили з посад, а не подякували за героїзм? А якщо вони зрадники та колаборанти – чому про це в рішеннях синоду МПвУ ані слова?

    Крім цього архієпископ поцікавився, який статус в митрополита в Криму Лазаря (Швеця). Чи є він ще в лаврському синоді, чи вже ні і чи він теж – герой?

    «Пантелеймон Поровознюк з Луганська, який сидів у кремлівському залі на промові тирана про анексію – він герой? Чи колаборант? Лише сліпий не бачить, що верхівка МПвУ – зібрання лукавих латентних колаборантів, які з радістю стали би робити так само, як Єлисей, Лазар і Пантелеймон, якби Київ опинився в руках ворога. І їхній патріотизм – лише вимушена маска, щоби дочасно не викрити себе перед тими наївними, які досі вважають їх за духовних провідників, а не за тих, ким вони є насправді – провайдерів русміра», – підсумував архієпископ Євстратій (Зоря).

    Нагадаємо, 23 листопада під час Синоду УПЦ МП на стіні висів портрет з Московським патріархом. Також Синод УПЦ МП вважає, що їхні священники на окупованих територіях є «справжніми героями», а не колаборантами.

    Найсвіжіше

    Популярне