Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель відкрив XII Міжнародну наукову конференцію «Православ’я в Україні»

    В Київській православній богословській академії 22 листопада 2022 року відбулася XII Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні»: «До 300-річчя з Дня народження преподобного Паїсія Величковського та Григорія Савича Сковороди»

    Про це пише пресслужба ПЦУ.

    Співорганізаторами наукового заходу виступили Національна Академія Наук України: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, Національний заповідник «Софія Київська» та Міжнародний інститут афонської спадщини.

    З вітальним словом до учасників конференції звернувся Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, який наголосив на важливості розвитку богословської та церковно-історичної науки, особливо зараз, у час боротьби за свободу і незалежність українського народу.

    З привітаннями також виступали ректор КПБА протоієрей Олександр Трофимлюк, намісник монастиря Пантократор (Свята Гора Афон) ігумен Гавриїл та директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Георгій Папакін.

    Пленарне засідання розпочалося з ґрунтовної доповіді архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора: «Всеправославна велич постаті преподобного Паїсія Величковського». На актуальні питання нашого сьогодення доповідали: професор систематичного та порівняльного богослів’я на кафедрі теології та релігієзнавства Ексетерського університету (Ексетер, Велика Британія) Галлахер Брендон: «Фундаменталістська ідеологія «русского міра» як єретичне вчення та обґрунтування війни росії проти України»; науковий співробітник Богословського факультету університету ім. Мартіна Лютера в Галле Віттенберг (Галле-на-Заалі, ФРН) Ганна Бріскіна-Мюллер : «Полтавчанин у Києві. Київ у долі прп. Паїсія Величковського – за автобіографією та іншими джерелами»; почесний професор кафедри богослов’я Університету імені Аристотеля в Салоніках (Греція) Петрос Василіадіс: «Православ’я в Україні в екуменічній перспективі»; директор Міжнародного інституту афонської спадщини, науковий співробітник Інституту історії України НАН України Сергій Шумило: «Прп. Паїсій Величковський та український Іллінський скит на Афоні».

    Наприкінці засідання відбулася коротка презентація нових видань професорів академії та запрошених учасників, а також виступ хору Київської православної богословської академії під керівництвом Світлани Мельниченко.

    Після короткої перерви конференція продовжилась у таких секціях: Життя і спадщина преподобного Паїсія Величковського та Григорія Сковороди (головуючий протоієрей Олег Кожушний), Богослів’я (головуючі завідувач кафедри богослів’я КПБА протоієрей Олег Маланяк та протоієрей Андрій Шиманович), Церковна історія (головуючий Дмитро Гордієнко), Джерела. Джерелознавство (головуючий Олег Бажан), Православна Церква в Україні: виклики XXI ст. (головуючі протоієрей Сергій Колот та священник Андрій Маланяк).

    Найсвіжіше

    Популярне