П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Львові оцифрували ще 4 церкви-пам’ятки

    У Львові ще кілька пам’яток культурної спадщини тепер мають власні 3D-моделі. За фінансового сприяння фонду ALIPH, у місті оцифрували об’єкти Вірменського ансамблю – церкву, дзвіницю, огорожу та колону св. Христофора. А також Преображенську церкву, храм Іоана Золотоустого та дерев’яну церкву Пресвятої Трійці, що на Сихові.

    Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

    Як наголосила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, оцифрування об’єктів культурної спадщини сьогодні є особливо актуальним. Лазерне сканування дозволяє зафіксувати усі параметри пам’ятки і, у разі руйнування, відтворити її точну копію.

    «3D-сканування – дуже потрібна річ. Його треба мати на випадок збройного конфлікту й руйнування. Адже це документація, за якою потім можна відтворити пам’ятку. Це також добрий інструмент для реставраційних робіт. Ми можемо базуватися на ньому при виготовленні проектно-кошторисної документації. Раніше таке 3D-сканування виконувалось під час проєктування замість традиційних обмірів, а зараз робимо на найважливіших пам’ятках. Дякуємо міжнародним донорам, які допомагають нам захищати нашу культурну спадщину», – зазначила Лілія Онищенко.

    У Львові оцифрували ще 4 церкви-пам'ятки - фото 102850

    Під час другого етапу співпраці з ALIPH у Львові планують оцифрувати ще 10 об’єктів культурної спадщини. Серед них – костел кармелітів босих, вілла Юзефи Франц, палаци Сосновського і Сєменських-Левицьких та ін.

    Раніше у Львові 3D-моделі створили для Домініканського та Бернардинського костелів, каплиць Боїмів та Сикстів тощо.

    Також фонд ALIPH допоміг Львову з реставрацією цінних вітражів.

    ALIPH – Міжнародний альянс захисту культурної спадщин в зоні конфліктів, що базується в Швейцарії та функціонує на засадах державно-приватного партнерства.

    Найсвіжіше

    Популярне