П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Таліби в Афганістані вводять покарання за законами шаріату

    14 листопада 2022 року лідер Афганістану Хайбатулла Ахундзада наказав суддям забезпечити дотримання норм шаріату, включаючи такі покарання за злочини, як публічні страти, закидання камінням, пороття та ампутація кінцівок, повідомляє theguardian.com.

    За словами заступника міністра інформації та культури Афганістану Забіхулли Муджахіда, глава Афганістану закликав «уважно вивчити справи крадіїв, викрадачів і бунтівників» та судити за шаріатом за ті з них, які належать до категорій худуд і кисас

    Худуд і кісас – поняття ісламського права. Відповідно до мусульманської юриспруденції, злочинне діяння порушує права Аллаха, права індивіда та права Аллаха разом із правами індивіда.

    До злочинів худуд належать ті, що посягають на права Аллаха або на права Аллаха разом із правами індивіда. До цієї категорії залічують єресь, відступництво, заколот, грабіж, крадіжку, перелюб та брехливе звинувачення когось у цьому, вживання алкоголю, викрадення людей, а також наклеп.

    До злочинів кісас належать ті, що посягають на права індивіда або на права Аллаха разом із правами індивіда. Це вбивство та завдання тілесних ушкоджень. За них передбачено «відплату в натуральній формі» – по суті, око за око, проте постраждала сторона може вибрати вид покарання: страту, прощення злочинця або прийняття від нього «викупу за кров» – дійа.

    У ЗМІ неодноразово з’являлись відеоролики та фотографії бойовиків Талібану, які застосовують тілесні покарання до людей, звинувачених у правопорушеннях. Також таліби виставляли на загальний огляд тіла викрадачів, які, за їхніми словами, були вбиті у перестрілках. Надходили повідомлення й про пороття перелюбників у сільській місцевості після п’ятничної молитви.

    Найсвіжіше

    Популярне