Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Давно пора було б закрити або не на часі? Вінничани про те, чи варто заборонити УПЦ (МП)

    Депутати вінницької облради запропонували заборонити УПЦ (МП) в Україні. Свою позицію вони пояснюють тим, що ця церква ідеологічно обґрунтовує та підтримує війну, а також виправдовує воєнні злочини, які скоює Росія на території України.

    Видання “20 хвилин” запитало вінничан про те, чи підтримують вони пропозицію депутатів та чому?

    Опитування опублікували на своїй сторінці у Facebook та Instagram. Більшість людей — підтримує, і вважає, що, справді, треба було давно заборонити діяльність цієї церкви. Є й ті, хто вважає, що це рішення не на часі і депутати не мають нічого вирішувати у питаннях церкви. Ось декілька відповідей з опитування.

    Наталія Адамчук:

    — Будь-який злочин можна виправдати, знайти йому пояснення, причину. Але злочин залишається. Так і церква шукає виправдання своїми діями — гроші передають, моляться, возять хлопцям допомогу. Але факт залишається фактом — церква московського патріархату, а не українського. І про які зміни в країні можна говорити, про який шлях до Європи, коли у нас віра запозичена, а не своя!

    Марія Стець:

    — Багато людей кажуть, що церкву треба закрити, бо, начебто, це щось змінить на краще, але як може це змінити на краще, якщо не буде кому помолитися за нас всіх, за мир та спокій… Як можна говорити те, чого насправді не знаєш? В першу чергу, церква немає ніякого відношення до росії. По-друге, церква УПЦ не пропагує за росію і все що з нею пов’язано, а закликає усіх до миру. По-третє, церква є Бог. А Бог — любов, і виходячи з цього, як можна сказати, що ця церква несе зло? І не треба говорити всяку нісенітницю!

    Ігор Слободянюк:

    — Є підтримка. Це потрібно було зробити ще в далекому 2014-му. Заборонити московський патріархат в Україні та всіх до нього причетних покидьків!

    Леся Українка:

    — Однозначно заборонити. УПЦ це в більшості парафій ворожа агітація, це ті, хто чекає приходу «визволителів». Це ті, які перефарбувалися і стали раптово патріотами, хоч ми пам’ятаємо їхні дії у 2014-2020 роках. Центр керівництва УПЦ — москва. Нігде немає нового статуту їхнього. Начебто відірвались від РПЦ, але коріння спільне.До цього часу СБУ повідомляє про знайдену антиукраїнську літературу у церквах, а також про ворожу агітацію. Невже цих фактів замало?

    Галина Лігус:

    — У нас всі питання вже вирішені? Чи це просто відволікання уваги? А депутати вважають себе компетентними в питаннях релігії? Навіщо навмисно розпалювати ворожнечу між людьми? Якщо є питання до окремих громадян — вирішуйте в межах чинного законодавства.

    Олена Мохсен:

    — Підтримую, вимагаю повну заборону московського патріархату в Україні, конфіскація майна московських попів на користь держави Україна, джипи, ровери. московських попів на фронт для ЗСУ, висилка самих попів в московію, кожна свічка куплена в московській церкві — куля по українцях.

    Мирослав Косенко:

    — МП нічого не заважає перейти, тільки те, що їм прийдеться з нуля строїти все, їхні чини ідуть за русским кораблем. Вони могли зробити це ще раніше, але остаються МП. Вважаю, що треба заборонити їх і навіть не задумуватись. І не слухати людей, які також зомбовані росією, і будуть говорити, що все не так, бо їм це сказав Онуфрій.

    Найсвіжіше

    Популярне