Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Росіяни у перші дні війни планували знищити Софію Київську, – Куковальська

    З перших днів повномасштабної російської війни стало відомо, що однією з пріоритетних цілей ворожих ракет був всесвітньо відомий Національний заповідник «Софія Київська».

    Про це генеральний директор заповідника Неля Куковальська розповіла учасникам київської міжнародної науково-практичної конференції «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація», – йдеться на Фейсбук-сторінці заповідника «Софія Київська».

    Організатором міжнародної конференції виступив київський Департамент охорони культурної спадщини, а головним партнером – інвестиційна компанія родини Довгих Dovgiy Family Office.

    «Мене попередили з дуже високих владних кабінетів, що існує велика загроза руйнування Софії. Витримати таке морально було надзвичайно важко. Розуміли, чому агресор націлився саме на Софію, бо вона уособлює підвалини нашого народу – державність, духовність, культуру, освіту. Зруйнувати її – це фактично знищити українську націю», – сказала Неля Михайлівна.

    Працівники заповідника почали діяти негайно. Зазначимо, що Софія Київська є пам’яткою ЮНЕСКО, тому від відвертого російського варварства її міг вберегти передовсім широкий розголос у світі.

    «Разом із Міністерством культури ми почали розсилати відповідні петиції до колег по всьому світу. Дісталися навіть до Латинської Америки та Австралії», – згадує Неля Куковальська.

    Оскільки було зрозуміло, що від прямого ракетного удару Софію мало що врятує, фахівці почали терміново вивчати досвід захисту історичних споруд під час Другої світової війни та інших збройних конфліктів. Неля Куковальська організувала робочу групу в складі інженерів і конструкторів заповідника, підключила велику групу експертів.

    Від проектів з побудови великого зовнішнього муру довелося відмовитися через можливий негативний вплив будівельних робіт на археологічні пам’ятки під Софією. Зрештою, фахівці вирішили укріпити мішками з піском найвразливіші об’єкти заповідника, а саме – частину будівель з нестійким конструктивом і приміщення з важливими мистецько-архітектурними цінностями. Загалом спакували та надійно захистили близько 90 тисяч музейних експонатів. До слова, доцільність такого підходу пізніше підтвердили й експерти ICOMOS та ЮНЕСКО.

    Наразі окрім атак російських ракет та іранських дронів, українській культурній спадщині загрожує ще одна небезпека – віялові відключення електроенергії.

    «Я хочу акцентувати увагу на вологості приміщення. Це зараз буде біда для усіх музеїв та пам’яток. Через відключення електроенергії не працює спеціальне обладнання. А капілярний підсос вологи в стіни та в фундаменти відбувається майже миттєво. Тут незамінний наш досвід користування системою BioDry. Вона не використовує електроенергію, а живиться завдяки електромагнітним хвилям землі. Але ця система коштує дуже дорого, нам її поставили меценати», – зазначила Неля Куковальська.

    Під час конференції музейники разом із представниками влади обговорили варіанти вирішення цієї проблеми. Для цього будуть залучати і зарубіжних партнерів.

    Найсвіжіше

    Популярне