Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Чи можливий наш «хеловін»? Відповідь від митрополита ПЦУ

    Митрополит Луцький і Волинський на прохання «12 каналу» прокоментував моду на хеловін і відповів на запитання: чи можна створити наш, слов’янський православний аналог цьому «святу»?.

    Про це передає сайт єпархії.

    Керуючий Волинською єпархією ПЦУ зазначив, що хоча різко негативне ставлення Христової церкви до хеловіну добре відоме, створювати йому альтернативи не потрібно. Не слід вишукувати і якогось відповідника святу нечистої сили в дохристиянській давнині Русі-України, щоб витіснити західну моду на хеловін. Треба лише відновити народне торжество, що було і є в багатьох народів на завершення збору врожаю і поєднати його з християнською подякою Богові за достаток плодів земних.

    Таке святкування переважно випадало на кінець жовтня і мало різні назви. Деякі християни й тепер відзначають його як «свято врожаю», «день подяки» тощо зі сталою датою або й без неї. Один із символів такого дійства – гарбуз, його можна лишити як ознаку плідності й дорідності, готувати відповідні страви. Можуть бути й елементи костюмованого карнавалу («Ходить гарбуз по городу, питається в свого роду…»). Але язичницький обряд давніх кельтів задобрення потойбічних темних сил напередодні католицького дня Всіх святих – рішуче неприпустимий, навіть у карнавально-жартівливому вигляді.

    Найсвіжіше

    Популярне