Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Чи можливий наш «хеловін»? Відповідь митрополита Луцького і Волинського

    Митрополит Луцький і Волинський на прохання «12 каналу» прокоментував моду на хеловін і відповів на запитання: чи можна створити наш, слов’янський православний аналог цьому «святу»?

    Керуючий єпархією зазначив, що хоча різко негативне ставлення Христової церкви до хеловіну добре відоме, створювати йому альтернативи не потрібно. Не слід вишукувати і якогось відповідника святу нечистої сили в дохристиянській давнині Русі-України, щоб витіснити західну моду на хеловін. Треба лише відновити народне торжество, що було і є в багатьох народів на завершення збору врожаю і поєднати його з християнською подякою Богові за достаток плодів земних.

    Таке святкування переважно випадало на кінець жовтня і мало різні назви. Деякі християни й тепер відзначають його як «свято врожаю», «день подяки» тощо зі сталою датою або й без неї. Один із символів такого дійства – гарбуз, його можна лишити як ознаку плідності й дорідності, готувати відповідні страви. Можуть бути й елементи костюмованого карнавалу («Ходить гарбуз по городу, питається в свого роду…»). Але язичницький обряд давніх кельтів задобрення потойбічних темних сил напередодні католицького дня Всіх святих – рішуче неприпустимий, навіть у карнавально-жартівливому вигляді.

    Найсвіжіше

    Популярне