Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Речник ПЦУ: коли СБУ відкриє провадження проти Новінського, який фактично контролює структуру РПЦ в Україні?

    Речник Православної Церкви України Євстратій (Зоря) відзначив роботу СБУ. Він рідіє, що нове керівництво СБУ нарешті побачило справжню діяльність представників московського патріархату в Україні. Але скільки нам треба чекати, аби СБУ з’ясувало правду про протодиякона та екснардепа ОПЗЖ Вадима Новінського, який фактично контролює структуру РПЦ в Україні та найтіснішим чином пов‘язаний з росією?

    Так він прокоментував інтерв’ю в.о. голови СБУ Василя Малюка, де він розповів про викриття 33-х священнослужителів московського патріархату. Їх СБУ підозрює у роботі на РФ – від класичних агентів збору інформації до корегувальників вогню. 

    Архієрей привітав нові розслідування СБУ та наголосив, що таких злочинців у рясі у московському патріархаті не 33, а сотні, тому поставив запитання стосовно відкриття кримінальних проваджень щодо відомих представників московського патріархату в Україні, прихильність яких до РФ є публічною і відомою.

    Зокрема архієпископ ПЦУ Євастратій наголосив:

    • скільки нам треба ще чекати, щоб з’ясувати правду про такого собі протодиякона Вадима (екснардеп ОПЗЖ і протодиякон УПЦ МП Вадім Новінський, – ред.)? Він фактично контролює цю структуру (РПЦ, – ред.) і найтіснішим чином пов’язаний з Росією. Виникає питання – чи хочуть це зрозуміти, чи ні, чи спрямовують діяльність в інший бік. Про цього колишнього депутата від ОПЗЖ всі знають, а ніяких рішень немає. Він найтіснішим чином пов’язаний з посією.
    • А що ми забули, яку роль відігравав і можливо продовжує відігравати у діяльності московського патріархату Андрій Деркач (нардеп ОПЗЖ, – ред.)? Це людина, яка має величезний вплив у московському патріархаті, й завдяки його старанням нинішній очільник цієї структури митрополит Онуфрій посів своє місце.
    • У якому статусі зараз перебуває митрополит Іонафан, в помешканні якого, провели обшуки СБУ. Він продовжує безкарно їздити Україною.
    • Митрополит московського патріархату у Черкасах Феодосій Снєгірьов, коли на початку повномасштабного вторгнення до нього звернулося духовенство з вимогою розірвати стосунки з Москвою, відповів: “А що ви будете робити, коли росіяни прийдуть сюди?” Тобто, сидячи у Черкасах, він очікував на прихід окупантів. І виникає питання: а що цього ніхто не бачить?
    • Спеціально поїхали з Києва у Ніжин, куди таємно привезли та зробили єпископом Калинника (Чернишова) з окупованого Криму. Там у кафедральному соборі місцевої єпархії його зробили єпископом і знову вивезли у Крим. Це було до повномасштабної агресії, але вже після окупації Криму. І було відомо, що цей Чернишов нагороджений від Аксьонова за сприяння окупації, він офіційно всюди підтримував окупацію.
    • Що сталося з Єлисеєм (Івановим) чи Іосифом (Масленніковим)? Один був митрополитом в Ізюмі, другій – у Ромнах. Обидва разом з окупантами втікли у Росію. Вони – звільнені? Покарані? Чи вони очікують, що російські окупанти повернуться і вони повернуться знов до виконання своїх обов’язків?
    • Що зроблено з архієреєм трьох єпархій, які офіційно анексовані патріархом Кирилом Гундяєвим? Це три єпархії у Криму і четверта єпархія у Луганській області. Які рішення ухвалені щодо митрополита Пантелеймона (Поворознюка), який очолює єпархію московського патріархату в Луганську? Який своїм обличчям підсвічував церемонію офіційного проголошення окупації українських територій, яку проводив Путін у Кремлі?
    • ПЦУ просить один з храмів які контролюються музеєм Києво-Печерської лаври і фактично не використовуються за релігійним призначенням, а таких ну щонайменше 5 є на території верхньої Лаври. Надати один з храмів для того, щоб там звершувалися богослужіння, щоб люди парафіяни і самі ченці мали можливість вибору то якої юрисдикції до якої структури вони належать.

    Найсвіжіше

    Популярне