П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Пустив рашистів до храму на Київщині: що відомо про попів-колаборантів

    Давали хліба окупантам, а тепер правлять службу під синьо-жовтим прапором. На Київщині священники, які кликали “русскій мір”, продовжують працювати. У селі Катюжанка люди два місяці жили в окупації. А після визволення і далі ходять до церкви ворога. Бо іншого храму не мають. Місцевий піп, який впустив військову техніку на подвір’я храму, й нині відправляє служби.

    Березень 2022. Частина Київщини в окупації. російські війська стоять і в Катюжанці на Вишгородщині. В мережі з’являється відео зі зрадником та ексрегіоналом Олегом Царьовим. Екснардеп Олег Царьов в часи окупації Катюжанки стояв на цьому місці. З окупантами заодно був і тутешній священник, батюшка Олександр. Однак тепер продовжує приймати людей, які їдуть до нього на “лікування”. На території храму порожньо. Прийомні дні у батюшки Олександра, який відомий тим, що нібито відводить від пляшки та наркотиків, ‒ у п’ятницю та суботу. Автобусні тури до Катюжанки влаштовують і з Житомира, передає 5 канал.

    Одна жінка отця захищає. З її слів, окупацію Катюжанки отець Олександр пережив у Києві. На території церкви був інший отець ‒ Євгеній. Розмову з ним у березні пригадує Наталя.

    “Ну я після Царьова приїжджала. Якраз на другий день”, ‒ сказала староста сусіднього села Наталя Козаченко.
    Вона ‒ староста сусідньої громади. Саме в березні на територію храму заїхали російські “камази”. А тероборона Київщини повідомляла, що отець Олександр Бонар, виявився колаборантом.

    “Він зустрічав російські окупаційні війська і допомагав їх просуванню, а також запропонував російським терористам свій храм, і приміщення своєї парафії для розміщення окупантів, і облаштування їхнього складу”, ‒ наголосив пресофіцер 112 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Андрій Ковальов у березні 2022.

    Якщо отець Євген чекав на картопляного фюрера. То отець Олександр не цурався світитися на пропагандистських російських каналах. На кадрах 2021 року він проводить екскурсію у храмі ведучому російському каналу “СПАС”. Та виявляється після того, як церква стала лігвом для ворога, отець Олександр продовжує тут жити і приймати охочих відучитися від пляшки. Під синьо-жовтим стягом.

    Ані отця Олександра, ані Євгенія на місці не застаємо. Телефони батюшок, які прихистили окупанта, теж відімкнені. Мешканці Катюжанки оговтуються від страшних місяців окупації. Рашисти вбили трьох цивільних, у школі зробили штаб, а з амбулаторії повиносили тонометри й пульсоксиметри. У Катюжанці іншого храму, крім російського немає. Хоча в навколишніх селах, яких окупація оминула, з московським патріархатом розпрощалися ‒ перейшли до ПЦУ. У цієї пані московити вбили внука-нацгвардійця. Та зненавиділа все російське жінка ще коли до вторгнення священники від УПЦ МП приїздили сюди агітувати за ворожу церкву.

    “Говорить ‒ треба молиться і за російських воїнів. Кажу, що вони наших ґвалтують. Ми ще цього не знали. Кажу, що будуть ґвалтувати, убивати. А ми будемо за них молиться? В мене ще внук був живий, звичайно”, ‒ повідомила місцева мешканка.

    “5 канал” поцікавився у Служби безпеки, чи вважають колаборантами катюжанських попів. І чи порушили проти них кримінальні провадження. Там відповіли: розголошувати відомості досудового розслідування слідчий не дозволив. А мешканці села, де священник відкрив ворота ворогу, свій вердикт для зрадників уже мають.

    Найсвіжіше

    Популярне