Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Сьогодні третя річниця визнання Елладською Церквою Православної Церкви України

    12 жовтня 2022 року виповнилась третя річниця визнання Православної церкви України Елладською православною церквою. Це визнання є другим після Вселенської матері-церкви. Предстоятель Грецької Церкви у своєму листі до митрополита Епіфанія з нагоди початку євхаристійного спілкування, зазначив, що «Господь зруйнував перепону, яка стояла посередині», нагадує Духовний Фронт України.

    Грецька Церква є однією з найбільших православних церков світу й вважається у Греції державною.

    Розпочалось все з того, що митрополит Київський і всієї України Епіфаній, предстоятель ПЦУ, 10 червня 2019 р. прибув до Константинополя (Стамбулу) для того, щоби привітати Вселенського Патріарха Варфоломія з днем ангела, який Його Всесвятість відзначає 11 червня. У храмі монастиря «Живоносне джерело» відбулася вечірня, після якої митрополит Епіфаній виголосив коротке вітальне слово до Вселенського Патріарха, а також привітав архієпископа Єроніма і подарував йому пам‘ятну панагію на честь своєї інтронізації.

    Пізніше, наприкінці серпня 2019 року Священний Синод Грецької Церкви визнав канонічним право Вселенського патріарха надавати автокефалії так само як і привілей предстоятеля Грецької Церкви — Єроніма ІІ — надалі займатися питанням визнання Православної церкви України.

    12 жовтня 2019 року відбулася позачергова сесія архиєрейського собору, яка була повністю присвячена українському церковному питанню. За її підсумками Собор Православної церкви Греції визнав автокефалію ПЦУ.

    28 жовтня 2019 року предстоятелю ПЦУ Епіфанію надійшов лист від Священного Синоду Православної церкви Греції за підписом архієпископа Афінського і всієї Еллади Єроніма ІІ щодо відсутності перепон для спілкування.

    У листі від імені предстоятеля Грецької Церкви зазначається наступне: «Блаженніший Митрополите Київський та всієї України, у Христі Богові вельми любий та бажаний брате і співслужителю нашого Смирення, кір Епіфаніє… З великим задоволенням ми отримали Патріарший лист за номером 1119 від 24 грудня 2018 року, з якого ми дізналися про ініціативу та дії Першопрестольної та Першовідповідальної Константинопольської Церкви, яка розглянувши прихильно питання щодо Вас та Єрархів довкола Вас, священного кліру та вірного Господеві народу, привела до ладу розділення у пастві нашого Архіпастиря Господа і Спасителя нашого, а також дізналися про синодальний розгляд Святим і Священним Синодом Вселенського Патріархату проголошення автокефалії та самоуправління Святійшої Церкви України, вшанованої тими ж правами та обов’язками, які мають інші Автокефальні Церкви…У зв’язку з цим, ми бажаємо, нехай Господь наш, «Який створив з обох одне і зруйнував перепону, яка стояла посередині» (До Ефесян, 2:14), «дарує вам бути в однодумстві між собою» (До Римлян, 15:5) завжди та подасть Вашому служінню на чолі Церкви багато плідних років, задля блага сестринської Святійшої Церкви України, і щоби Ваше Блаженство звільнило Церкву України повністю від неспокою, який розбурхав її, руйнуючи її єдність, та відновило в ній повною мірою мир, спокій, стійкість на славу Бога та всієї ойкумени Православ’я».

    Менш як за місяць, 8 листопада 2019 року, ПЦУ визнала і Александрійська православна церква.

    Що це означає

    Елладська Церква розпочала поминати предстоятеля ПЦУ у диптиху (переліку) предстоятелів помісних православних церков світу, а митрополит Епіфаній відвідав Грецьку Православну Церкву та співслужив з предстоятелем архієпископом Єронімом на його запрошення у вересні 2022 року.  

    Після рішення Елладської церкви священники та єпископи обох церков можуть співслужити під час святих літургій, відвідувати храми та налагоджувати інші форми спілкування, зокрема і в освітній сфері.

    Офіційне визнання автокефальної ПЦУ та встановлення церковного спілкування у світському житті можна порівняти з визнанням однієї держави іншою та встановленням дипломатичних стосунків.

    Загалом у світі є 15 помісних православних церков світу, і їхніх предстоятелів поминають у чіткій послідовності – диптиху.

    Вселенський патріархат має в ньому перше місце, а Елладська церква – 11.

    ПЦУ у цьому переліку займає 15-те місце. З моменту отримання томосу місце ПЦУ визнавав не тільки Вселенський патріархат, а і Александрійська та Критська Церкви.

    Exit mobile version