Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієрейський хор з Рівного переміг на міжнародному фестивалі церковної музики у Польщі

    Архієрейський хор Свято-Воскресенського та Свято-Покровського соборів м. Рівне «Знамення»  (регенти – протодиякон Володимир Іваник та заслужений діяч мистецтв України Наталія Іваник) здобув перемогу (Лауреат I премії) на 41 Міжнародному фестивалі-конкурсі церковної музики «Хайновка-22», що відбувся у м. Білосток (Польща) та пройшов під патронатом Президента Польщі Анджея Дуди, спілки польських композиторів, а також артистичним патронатом Криштофа Пендерецького.

    Поїздка хору відбулась з благословення та підтримки архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона і стала справжнім подарунком для колективу на його 25-річний ювілей, пише сайт єпархії.

    Цього разу архієрейський хор «Знамення» був єдиним представником з України на фестивалі-конкурсі. На запрошення православної фундації «Музика церковна» колектив хору демонстрував конкурсну програму та своє національне хорове мистецтво на сцені філармонії м. Білосток, а також взяв участь у «31 Варшавському концерті музики церковної», що відбувся  в Євангельсько-Аугсбургському костелі.

    Конкурсну програму  хору «Знамення» складали твори:

    «Достойно є» української сучасної композиторки Лесі Дичко з Києва; «Боже, в Ім’я Твоє» сучасного польського композитора Ромуальда Твардовського, який відзначив вдалу інтерпретацію та визнав виконання свого твору як одне з найкращих; також для оцінки поважного міжнародного журі були представлені піснеспіви «Під кров Твій, Владичице» знаменного розспіву (аранжування Наталії Іваник), «Блажен муж» Артемія Веделя (солісти Жанна Рибак, Ірина Пасічник), «Хваліте Ім’я Господнє» Кирила Стеценка та «Благослови, душе моя, Господа» Наталії Іваник (соло блискуче виконала Ірина Пасічник), до того ж, цей твір, поряд з творами Лесі Дичко та Ромуальда Твардовського, був відібраний членами журі в програму гала-концерту.

    У фестивалі-конкурсі «Хайновка-22» взяли участь хорові колективи з Валенсії (Іспаня)ї, Каіру (Єгипет), Єревану (Арменія), Палестини, Словакії, Сербії, Румунії, Білорусі, Польщі, Молдови. Важливо, що в конкурсну програму хору «Gloria» з Кишинева (Молдова) був включений твір «Молитва за Україну» Миколи Лисенка.

    Гала-концерт та цьогорічний фестиваль «Хайновка-22» завершився виконанням «Многоліття» Дмитра Бортнянського зведеним хором учасників фестивалю під керівництвом протодиякона Володимира Іваника, який  подякував польському народові та владі за підтримку України.  У фіналі всі спільно звернулись у молитві «Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни…» зі сльозами на очах як у виконавців, так і  присутніх у залі.

    Поїздка хору «Знамення» в Польщу пройшла як одна мить. Але в ній зібрано все:  підготовка, переживання, репетиції,  дорога, виступи і сценічні емоцій… «Ми зробили все можливе. Ми співали За Україну, ми говорили За Україну і перемогли За Україну» – кажуть учасники хору та керівники.

    Ще одна  мета поїздки – підтримка і допомога ЗСУ. Тому архієрейський хор «Знамення» перерахував 30 000 грн. на потреби ЗСУ.

    Дякуємо всім хто в нас вірив і допомагав. Слава Богу і Слава Україні!

    Найсвіжіше

    Популярне