П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    “Думки “декого” про застосування ядерної зброї – божевілля”, – папа Франциск

    Папа Римський Франциск, виступаючи після попередження президента Росії Владіміра Путіна щодо можливого застосування ядерної зброї, заявив, що навіть думати про такий акт було б “божевіллям”.

     

    Про це повідомило агентство Reuters, пише “Європейська правда“.

    Папа обговорював свою поїздку до Казахстану з людьми під час аудієнції на площі Святого Петра і похвалив центральноазійську країну за відмову від ядерної зброї після здобуття нею незалежності у 1991 році.

    “Це було мужньо. У той час коли в цій трагічній війні дехто думає про ядерну зброю, що є божевіллям, ця країна від початку сказала “ні” ядерній зброї”, – сказав Папа Франциск, не назвавши при цьому ні Росію, ні Путіна.

    Як і не згадав, що Україна також відмовилася від ядерноі зброї і втратила свій ядерний статус 2 червня 1996 року.

    Ядерне роззброєння України тривало кілька років. Шлях був прокладений ще Декларацією про суверенітет України від 16 липня 1990 року.

    Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв’язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

    Найсвіжіше

    Популярне