Бiльше

    “Москва – Третій Рим”: як із листа-застереження зробили головну ідею розвитку Росії на наступні 500 років

    Йдеться про популярну у Московії ідею Третього Риму, яка походить із нічим не визначного послання, що його надіслав чернець Філофей чи то Іванові ІІІ, чи Василеві ІІІ. Найбільш вірогідно, що Василеві ІІІ з приводу приєднання Пскова у 1510 році.

    Про це пише релігієзнавець Олександр Саган.

    Основною думкою листа є та, що великому князеві Московському не гоже відбирати власність у Церкви на псковських землях, як це покоління перед тим було на величезних територіях побратима Пскова – Великого Новгорода. Якби великий князь учинив так, пише Філофей, то його навряд чи можна було б вважати християнським монархом. А оскільки два попередні Рими занепали, а Москва залишається одиноким істинно християнським – православним – царством, то як її цар не буде християнином, четвертого Риму вже не буде.

    Фактично Філофей застерігає московитів, а не возвеличує їх. Принаймні до кінця 17 ст., коли нові західні ідеї почали визначати московитську думку у державних і національних справах, послання Філофея не мало жодного впливу на московську політику.

    Детальніше: Едвард Кінан. Російські історичні міфи.

    Від себе додам, що, як на мене, це найбільш адекватне прочитання послання Філофея. Адже до середини 19 ст. воно було популярним хіба що у середовищі старообрядців. Лише при імператорі Алєксандрові ІІ цю ідею почали “розкручувати” московитські політики, але уже із зовсім іншим змістовним наповненням. Найбільше до цього доклалися історик В.Іконніков, панславісти, згодом – В.Соловйов та інші “імперці”.

    Exit mobile version