Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Львові перепоховають останки НКВДистів та совєтських військових

    Останки військовослужбовців совєтської армії та осіб, більша частина яких загинула в період з 1944 до 1950 року під час каральних операцій НКВД проти українців, перепоховають з Марсового поля у Львові. Таке рішення ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради.

    На цьому місці облаштують Меморіальний комплекс Героїв України, в пам’ять про українських військових, які віддали своє життя за Незалежність України, повідомляє “Духовна велич Львова”.

    “Марсове поле є пам’яткою історії від 1972 року. Офіційно вважається, що тут поховані військові, які загинули під час Другої світової війни. Проте, більша їх частина загинула в період з 1944 до 1950 року під час каральних операцій НКВД проти українців на Галичині. Архітектурне вирішення меморіалу – це чергування смуг чорного та червоного граніту, що мало б символізувати “георгієвську” стрічку. Очевидно, що такі символи не можуть існувати зараз та бути поряд з похованнями закатованих жертв Замарстинівської в’язниці, воїнів УПА та новітніх героїв. Ми готуємо архітектурний конкурсу на новий проєкт Меморіалу, який охопить всю територію військового цвинтаря», – каже керівниця управління охорони історичного середовищі Лілія Онищенко.

    Зараз тривають консультації з архітекторами щодо технічного завдання для конкурсу на кращий проєкт Меморіального комплексу Героїв України.

    “Ми говоримо про зміну цілої території Марсового поля. Це буде новий елемент меморіальної архітектури. У напрацьованій попередній концепції Меморіалу, ми передбачаємо військові поховання Героїв України, парк-сквер пам’яті та меморіальну площу. Це має бути місце тиші та роздумів”, – зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

    Також виконавчий комітет визначив порядок та процедуру отримання відповідних дозволів від державних органів влади, та визначення самого місяця перепоховання для совєтських військовослужбовців.

     

    Найсвіжіше

    Популярне