Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    “Якщо влучить – буду жертвою Божою”: у Бахмуті Московський патріархат відмовляє людей від евакуації

    Попри щоденні нищівні обстріли росіян – віряни УПЦ МП у прифронтових містах відмовляються покидати свої домівки та ховають від евакуації дітей, наражаючи їх на смертельну небезпеку.

    У Бахмуті на Донеччині представники Московського патріархату агітують людей відмовлятися від евакуації вглиб України. Як наслідок – цивільні, зокрема – діти, щодня гинуть від терористичних обстрілів російських окупантів. Про це у своєму блозі в Instagram розповіли відомі українські фотографи – Костянтин і Влада Ліберови, передає Свобода.fm.

    Блогери поспілкувались з офіцером ЗСУ, який займається евакуацією цивільних із зони бойових дій. Військовий розповів, що адепти УПЦ Московського патріархату відмовляються покидати свої домівки, попри те, що їх постійно обстрілюють “єдиновірці”. Дітей також ховають від евакуації.

    “Зрозуміло, що силою я, як військовослужбовець, не можу дитину від батьків забрати. Вони ховають дітей у підвалах, де вони живуть у дуже небезпечних умовах, – розповів офіцер ЗСУ. – Але піддавшись оцій пропаганді, цьому зомбуванню з боку структури, пов’язаної з Московським патріархатом, вони нікуди звідси не хочуть їхати. Вони вірять, що росіяни в них стріляти не будуть, вони вважають, що стріляють тільки військові. Кажуть: “В мене стріляти не будуть. А якщо в мене щось прилетить, то я буду жертвою Божою”.

    Пересуваючись по вулицях прифронтового міста, блогери зустріли літнього чоловіка, що роздавав агітаційні листівки від однієї з громад УПЦ МП. У них людей закликають читати молитви під час обстрілів замість того, щоб евакуюватися.

    “Це схоже на якийсь поганий фільм жахів. Але це не фільм, це реальні діти, які залишаються під обстрілами, – наголосила Влада Ліберова. – Мені здається, тут має бути якийсь закон. Як знаєте, коли мати алкоголічка і вона б’є дитину, якось мають втручатися органи опіки, щоб цю дитину примусово забрати від такої матері”.

    Блогери вважають, що держава має відреагувати на цю ситуацію. Зокрема, заборонити діяльність російської церкви в Україні.

    “Чому ніхто не говорить про це? Це дуже дивно. Ще мене дивує, чому у нас така організація чудова як Московський патріархат досі існує в Україні? Коли в Україні зараз в принципі війна з Москвою, з Росією. Як це можливо?”, – питає Влада Ліберова.

    Блогерка закликає українців масово піднімати питання про заборону УПЦ МП. Лише так, на її думку, можна вплинути на керівництво держави, щоб у нього з’явилась необхідна політична воля. У блозі також публікують відео своєї прогулянки вулицею Бахмута. Гуркіт від обстрілів у місті не вщухає ні на секунду.

    Зазначимо, Костянтин і Влада Ліберови – це подружжя фотографів з Одеси, які до початку повномасштабної війни фотографували знаменитостей. Нині – відвідують найгарячіші точки на передовій, щоб задокументувати наслідки російського вторгнення. Фото Ліберових регулярно публікує у своїх соцмережах президент Володимир Зеленський.

    Нагадаємо, 2 серпня Кабінет міністрів видав розпорядження про обов’язкову евакуацію жителів Донеччини. Із прифронтової зони людей вивозять у безпечні райони на заході та в центрі України. Загалом евакуювати планують 200 тисяч дорослих і понад 50 тисяч дітей. На Донеччині наразі повністю відсутнє газопостачання: всі газогони знищені. Тепла у регіоні в зимовий період не буде. Також прифронтові міста піддаються нищівним обстрілам окупантів.

    Бахмут росіяни обстрілюють із РСЗВ та артилерії, застосовуючи касетні боєприпаси. Вогонь ведуть по житлових кварталах, щодня – є загиблі та поранені цивільні. 11 серпня у місті від російських обстрілів загинуло троє людей, четверо дістали поранення. 10 серпня – 6 загиблих, 6 поранених.

    Додамо, діяльність УПЦ Московського патріархату наразі заборонили у низці українських міст. Місцева влада каже, що представники російської церкви ведуть підривну діяльність, зокрема – поширюють антиукраїнську пропаганду. Згідно з опитування соціологічної групи “Рейтинг”, 51% українців підтримує повну заборону УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне