Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Померла остання зв’язкова Романа Шухевича — 98-річна Дарія Гусяк

    У п’ятницю, 12 серпня, у віці 98 років померла Дарія Гусяк — остання зв’язкова командира Української повстанської армії Романа Шухевича, активістка Організації українських націоналістів і кавалерка ордена княгині Ольги III ступеня.

    Про це повідомив колишній народний депутат Юрій Шухевич, син Романа Шухевича.

    «Сьогодні у 14:20 за київським часом відійшла у вічність остання зв’язкова Романа Шухевича Дарка Гусяк, справжня мучениця і подвижниця», — написав він.

    Дарія Гусяк народилася 4 лютого 1924 року в Трускавці Львівської області. У 1948 році вона склала присягу ОУН, а згодом вона стала зв’язковою Романа Шухевича.

    У 1950 році Дарію арештувала радянська влада — вона зазнала катувань, але не повідомила місце перебування головного командира УПА. Поруч у камері, через перегородку, чекісти били її маму. Зрештою Дарії присудили 25 років у в’язниці. Вона відбула весь термін покарання, звільнившись лише на 51 році життя.

    «Не маючи власної родини, вона присвятила все своє життя визволенню України, починаючи ще з середини 40-х років, ставши зв’язковою Романа Шухевича. У незалежній Україні вона проявила свою феноменальну витримку», — розповів «Радіо Свобода» історик Микола Посівнич.

    Дарія Гусяк останні роки жила у Львові, нею опікувались монахині. Поховають її на Личаківському цвинтарі.

    Дарія Гусяк у молодості
    Дарія Гусяк у молодості Фото:  Український інститут національної пам’яті

    Хто такий Роман Шухевич?

    Це український державний діяч та військовий. Шухевич був членом галицького крайового проводу Організації українських націоналістів та головнокомандувачем Української повстанської армії. У 2007 році Шухевичу надали звання Героя України. Однак у 2010 році Донецький апеляційний адмінсуд визнав це рішення протиправним.

    Попри поширені наративи щодо служби Шухевича у складі нацистських загонів СС, в Українському інституті національної пам’яті запевняють, що це неправда. Також там зазначають, що жодних відомостей про нагородження Шухевича будь-якими відзнаками Вермахту та Третього Рейху немає.

    Найсвіжіше

    Популярне